0

Ч етиригодишно момиче от Свищов даде касичката със спестяванията си на своя връстничка от Украйна.

Четиригодишно момиче от Свищов даде касичката със спестяванията си на своя връстничка от Украйна.

Преди дни малката свищовлийка Велизара Захариева Попова се запознала с петгодишната Влада от Одеса, която дошла в България с родителите си. Двете момичета бързо преодолели езиковата бариера и станали приятелки. В знак на приятелството, Велизара направила невероятен жест като сама и съвсем доброволно подарила на Влада касичката, в която кътала спестяванията си.

Свищов е един от първите градове в България, в който беше създаден пункт за събиране на помощи за бежанците от Украйна. Акцентира се върху неща от първа необходимост: хранителни продукти, облекло, санитарни и тоалетни принадлежности.

В крайдунавския град вече са организирани и курсове по български език за пристигналите у нас украинци. Сформирани са две групи: за възрастни и деца. В курсовете са включени 26 деца и 16 от родителите им. Със съгласието на ректора и на академичното ръководство на Стопанската академия в Свищов е започнала кампания за набиране на дарения за бежанците от военния конфликт и настаняването им в част от стаите на студентските общежития на Академията.