4 затворени кръчми за не спазване на дистанция

4-и сме в Света по износ на жито

4 затворени кръчми за не спазване на дистанция

Важно е в бюджета да има приходи, а не намаляване на данъци

Общо 4 обекта или по един в четири области са били затворени заради неспазване на изискванията за хигиена, носене на маски от персонала и дистанция между столовете в заведението. Това обяви в отговор на въпрос от „Телеграф медиа“ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет.

Данните са от проверките на Българската агенция за безопасност на храните, уточни тя и включват са само в частта за противоепидимичните мерки, които трябва да прилагат в ресторантите. От отварянето на заведенията до момента са съставени и 29 акта в ресторантите заради не носене на маска от персонала, както и липса на дистанция, уточни тя.

За нас приоритет е в бюджета да постъпват достатъчно средства, за да подпомагаме земеделските производители, а не намаляване на ДДС на храните, коментира още Танева. В момента нашите фермери получават 90 на сто от средната за ЕС ставка подпомагане като нашата цел е държавата да може да  успее да дофинансира българските фермери, за да може ставките за подпомагане да достигнат средните в ЕС. За целта обаче трябва да има приходи в бюджета, които се осигуряват от събиране на данъци. Страната ни обаче подпомага земеделците според бюджета, с който разполага.

Танева коментира още, че заради кризата с COVID-19 ЕК разреши да се отпускат до 100 000 евро национална  подкрепа на пострадалите, но реално страната ни няма такива възможности, обяви Танева. тя допълни, че в момента може би само един регион в Белгия прилага такава национална подкрепа.

В тази връзка председателят на Съюза на хлебопроизводителите Мариана Кукушва коментира, че новият Закон за храните се очаква да увеличи доходите в бюджета, както и да осветли сектора като се въвежда регистрация и на превозните средства, които доставят храни. За това на този етап замразяваме проекта за намаление на ДДС.

Земеделският министър обобщи и данните получени по време на  Консултативния съвет по зърно, според които около 28 000 декара със житни и зърнени куртури са пропаднали, а около 1% от всички насаждения имат щети, но не на 100%. Поразените от сушата площи са основно в Североизточна и Източна България.  За компенсиране на земеделските производители, които имат пропаднали площи на 100% има бюджет от 4 млн. лева. Така стопаните могат да подадат заявления, като парите ще се изплатят до края на годината.

Останалите, чиито щети са под 100% няма да получат компенсации. Зърнопроизводителите обявиха, че реколтата от пшеница тази година ще е с 30% по-малка, но в същото време няма промяна в цените, тъй като в Русия се очакват добри добиви, а цените у нас зависят от тези на международните пазари. Прогнозите са, че тази година реколтата ще е около 4,2-4,3 млн. тона. Въпреки това страната ни е на 4-то място в света по износ на жито.

Танева заяви, че в предстои одобрение на прехвърлянето на средства от Програмата за развитие на селските райони към директните плащания и тези за обвързана подкрепа. Очаква се парите да бъдат разпределени пропорционално.

По повод коментар на президента на България Румен Радев, че повечето субсидии отиват в големите производители, Танева заяви, че схемата за подпомагане на площ се прилага в цяла Европа и това не може да се промени. Тя посочи, че в следствие на анализи в тази посока, през последната година не е одобрен нито един проект на зърнопроизводител, а се финансират основно дребни фермери, както и производители на млечни и месни продукти и на плодове и зеленчуци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.