Сушата унищожила близо 1 млн. дка посеви

Сушата унищожила близо 1 млн. дка посеви

Тази година е най-тежката за земеделския сектор заради сушата; такава суша България не помни. Това заяви в Кнежа ресорният министър Десислава Танева. В няколко области - около шест, в Източна България основно, сушата на практика предизвика невиждани поражения до момента, добивите са на рекордно ниски нива. Извън това - за първи път има пропадане заради суша на зърнено-житни култури на близо 1 милион декара. Това никога не се е случвало досега", отбеляза земеделският министър.

"В същото време през

тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания.

Това стана възможно по инструменти, които ни бяха предоставени от Европейската комисия /ЕК/ с изменение на регламент по предложение на България, който допусна да програмираме мярка "Ковид".

Тя цитира оперативни данни за приключилата жътва на пшеницата, с които разполага МЗХГ. Трябва да се каже, че секторът "Зърнопроизводство" е най-конкурентоспособен и устойчив и ще продължи да развиват дейността си благодарение на натрупаните в годините финансова стабилност и устойчивост, е убедена Танева. Според нея обаче тази година ще бъде за земеделците в сектора загуба. "За да улесним и облекчим сеитбата за следващата година ДФ "Земеделие" вече отвори мярката за кредитиране на сеитбата при по-широки параметри за торове и семена за есенната сеитба", добави министър Танева.

Тя уточни, че по оперативни данни на МЗХГ

добивът на пшеница тази година е между 4,6 и 4,7 млн.т,

като за местно потребление - изхранване, хляб, фуражи, семена отиват около 1,5 млн.т., т.е. има възможност за износ на около 3 млн.т. Според нея износът върви нормално и той е с около 34 процента по-малки обеми, отколкото миналата година по същото време. Десислава Танева подчерта, че потоците на зърното се следят в ежедневен план.

В четвъртък на среща със земеделските производители от Плевенско министърът разясни всички инструменти, които в момента се отварят и са налични за подкрепа на земеделците

да кандидатстват - за животни, плодове и зеленчуци,

отделно Ковид мерките за целия спектър на земеделието, плюс преработвателната промишленост. На практика по Ковид мерките ще може да кандидатства всеки оператор от сектора и земеделски производител, без значение в кой вид производство е, както и преработвателите на първична земеделска продукция, поясни министърът. Тя посочи, че е обявен график за директните плащания до края на годината и се очаква по сметките на земеделските стопани да постъпят около 1,7 млрд.лв. до края на декември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.