Десислава Танева: Имаме запаси от храни до 2 години (ОБНОВЕНА)

Десислава Танева: Имаме запаси от храни до 2 години (ОБНОВЕНА)

Българските производители на храни и други продукти има запаси, за да задоволят изцяло вътрешното потребление и имат ресурси от няколко месеца до 2 години. Това заяви земеделският министър Десислава Танева след среща в МС с представители на различни браншови организации и производители.

По думите й дори да няма реколта, пак ще може да се задоволи търсенето по търговските обекти.

Така например България била основен износител и производител на зърно. В момента сме имали налични 1,7 млн тона зърно, което може да ни стигне до 1 година за всички продукти - хляб, фуражи и други.

Царевицата пък била над 2 млн. тона и това ще стигне за 2 години, дори и да няма нова реколта.

Имало и наличие на слънчоглед, а произоводителите имат суровини минимум за 3 месеца, като само 1/2 досега е бил предназначен за вътрешния пазар. Отделно имало и неизтъргуван слънчоглед до края на годината.

На свой ред от асоциацията на хлебари и сладкари успокоиха ,че няма поводи за паника. В момента имало по-голямо търсене на хляб. Нямало производитело, които да са притеснени за суровини. Възможностите да се произвожда хлаб за около 2 години и без нова реколта.

Не са притеснени и млекари и млекопроизоводители и препоръчаха гражданите да залагат на живи продукти като киселото мляко.

Месопроизводителите пък успокоиха, че започнали да се запасяват още преди месеци. В момента всички поддържали максимални запази от суровини.

От произоводителите на рибни продукти пък дори заявиха, че могат да спрат улова на рива и да хранят България за година напред. Имало количества риболов, който дори били принудени да спрят, че мощностите не можели да смогнат да преработят. Те посъветваха българите да започнат да консумират риба поне 2 пъти седмично, вместо 1-н.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.