Десислава Танева : Само малки магазини получават помощ за продажба на бг зеленчуци и плодове (ОБНОВЕНА)

Десислава Танева : Само малки магазини получават помощ за продажба на бг зеленчуци и плодове (ОБНОВЕНА)

Търговските вериги не получават помощ за това да продават бг плодове и зеленчуци, такава вземат само малки търговски обекти. Така отговори министърът на земеделието Десислава Танева на въпрос на Телеграф медиа, с колко се е увеличила продажбата на родни земеделски продукти след МС -постановлението по време на извънредното положение за защита на бг фермерите на пазара.

Земеделският министър каза още, че много


малко са кандидатите от дребните търговци за помощ


но така или и иначе са се увеличили българските плодове и зарзаватът на търговските щандове. Думите й бяха потвърдени от присъстващи на съвместния брифинг браншови организации в сектора. Тепърва ще бъде предоставена статистика за ефекта на мярката.

Танева информира още, че по програма "де минимис" земеделските производители ще получат общо 49 млн. лева. За сектор "Животновъдство" по програмата "де минимис" са предвидени 25 660 000 лева. За сектор "Пчеларство", с над 6 хиляди бенефициента, тази подкрепа ще бъде близо 5 млн. лева. За сектор "Плодове и зеленчуци" бюджетът по обичайния "де минимис" е близо 19 млн. лева.

„Още в началото на март, когато тръгна пандемията, осигурихме процеса на производство да бъде непрекъсваем.


Контролът на вносната земеделска продукция бе на 100%


и осигурихме категорична гаранция на качеството на плодовете и зеленчуците. Успяхме да използваме всички възможности, които ЕК ни предложи“, отбеляза Танева. „Иницитивата на България за промяна на регламента и прилагане на извънредно подпомагане заради пандемията, ни даде възможност да подкрепим сектора и да предоставим на производителите и на преработвателите общо 106, 321 млн. лв. Нашето предложение беше за 120 млн. лева, но той бе малко намален от ЕК, уточни министър Танева.


Подмерките "Ковид 1" и "Ковид 2" ще бъдат отворени на 19 август


и ще продължат до 21 септември. От 16 октомври до 31 декември ще се извършат обичайните плащания, уточни тя. За първи път секторите "Винопроизводство" и "Розопроизводство" ще бъдат подпомогнати по Ковид 1, както и по програмата "де минимис", подчерта земеделският министър.

Общо 70 млн. евро са средствата прехвърлени от бъдещата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) към директните плащания, което означава с 12 на сто по-високи ставки за обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Бюджетът на Схемата за единното плащане на площ ще бъде увеличен с 9 на сто. От това подпомагане няма да бъдат засегнати 4 направления, свързани с животновъдството, които са достигнали лимита на подкрепа.


Договорена е отстъпката за акциза на горивата и на природния газ


при оранжерийното производство, посочи министър Танева. Тя каза, че утре част от тези решения ще бъдат приети на УС на фонд "Земеделие".

Десислава Танева каза в отговор на въпрос, че държавната подкрепа за стимулиране на българските производители е била насочена към малките търговски обекти и от нея са се възползвали около 30 търговци по т. нар. къси производствени вериги, но не и големите търговски вериги.

Към момента спад в цената и съответно загуби има отчетени, освен при розата, и за картофите и пипера, коментира Танева.

Общо 35% е пропадането на продукцията от кайсия, което предопредели и дефицита на пазара и високите цени, коментира земеделският министър. Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите, каза, че на срещата при премиера вчера е


поставен въпросът за намаляване ставката на ДДС за плодовете и зеленчуците,


което по думите й ще направи сектора конкурентен, ще подобри здравето на населението и ще рефлектира в много други отрасли, включително и здравеопазването. Същото предложение е направено и за биопроизводството. Милтенова уточни, че предложението не е обвързано с конкретни срокове. При зърнопроизводството вече има обратно начисляване на ДДС, за което има получена нотификация, уточни министър Танева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.