0

"Реформата в правосъдието е очевидна.". Това коментира пред bTV правосъдният министър и кандидат на ГЕРБ за депутат Десислава Ахладова, като добави, че през последния 4-годишен мандат реформите в система били много.

"Реформата в правосъдието е очевидна.". Това коментира пред bTV правосъдният министър и кандидат на ГЕРБ за депутат Десислава Ахладова, като добави, че през последния 4-годишен мандат реформите в система били много.

Тя напомни, че над 1,3 млрд. лева е запорираното имущество.

Ахладова засегна и промените в НПК, с които се преодоляло бавенето и връщането на делата, като този проблем се решил с въвеждането на разпределителното заседание. Разбира се, бяха въведени и много реформи в електронното правосъдие. Имаше и много други реформи като регистрацията на вещите лица, системата на съдебното изпълнение. Министерството на правосъдието и правителството прие изменение по отношение на Търговския регистър, където вече всички отчети се подават на едно място, коментира още Ахладова.

Тя изтъкна още и промените през 2016-17 година в Конституцията в частта за съдебната власт, където ВСС бе разделен на съдийска и прокурорска колегия, което боло оценено и от Венецианската комисия.

"Аз зная откъде започна съдебната система, защото съм в нея от 22 години. Ние започнахме от пишещи машини, без възможност за някаква информационна система'', допълни тя.

Относно фигурата на разследващия главния прокурор Ахладова припомни, че за това се говори от десет години. "Лично аз не видях никакво законодателно действие от страна на опонентите ни, нито механизъм, с който да бъде ограничена властта на главния прокурор. Тази фигура е разследващ прокурор, просто защото няма как да е съдия, тъй като прокурорът е разследващ орган, а не съдията. Затова тази фигура, в рамките на конституционните правомощия, трябва да е само прокурор", уточни правосъдният министър.

Тя разкри, че в програмата на коалицията ГЕРБ-СДС ще има предложение за законодателно досие. Идеята му е когато даден депутат внася законопроект, той да декларира дали има частни интереси от него и от кого е изготвен въпросния законопроект. "Ще се боря за бързо, прозрачно и ефективно правосъдие, то трябва да е в услуга на гражданите. Реформите трябва да са за гражданите, а не да бъдат самоцел", обяви в заключение Ахладова.