0

В ъв Франция и Италия общините помагат на дребните фермери.

Във Франция и Италия общините помагат на дребните фермери.

- Госпожо Кротева, вие сте в Управителния съвет на Местната инициативна група - Разлог. Проектите по ЛИДЕР помагат ли на вашия регион?
- Много. Тук останаха много млади хора.Мога да кажа, че разложкия МИГ е напред, екипът ни е страхотен. Хора, които си знаят от работата, на други места вървят по-тромаво. Тук сме много единни. Работим на доброволни начала, получават пари само тези, които са в офиса. Ние искаме нещата да тръгнат и да казваме на хората, че могат нещата да тръгнат. Но всички казват, че тази програма върви отдолу нагоре, но не е така.
- Защо?
- Защото ако аз нямам пари, не мога да изпълня проект. Трябва да ги намеря отнякъде и после да ми ги дадат. В България нещата са най- тромави в това отношение. Всеки проект по програмата трябва да помогне на обикновения човек, който няма пари. Господата отгоре да мислят, да започнат на такива нас да дават авансово някакви пари, - щом като ЛИДЕР цели да задържи хората в малките населени места.


- Как е в другите страни?
- Във Франция от нашия МИГ ходихме и ги питахме как може обикновеният народ да се докопа до проектите. Защото сега се дават тук едни пари на подходящите лица, които и без това си ги имат. А как да вземем ние, които искаме да работим. Там ми казаха, че всичко се решава на местна общност. Всяка една община може да реши да го направи. И така малкият човек, ако иска да работи, общината му става гарант. Ето така и при нас да го направят. Общината може да стане гарант пред банката на малките. И какво да си говорим, думаме, че има проекти, но обикновеният човек нищо не може да направи.
- Вие работите ли по проекти на ПРСР?
- Аз не работя, бумащината е толкова е голяма, че можеш да откачиш. Иначе поне за нашата община мога да кажа, че когато съм искала нещо, ми е помагала. Не с пари, защото не съм искала. Но да можеш да си стъпиш на краката. Но съм работила по американски проект и там беше много лесно. После ме даваха за пример, като човек, който иска да работи и е направил нещо.
- Ще разкажете ли?
- Участвах с проект към американска организация за енергийна ефективност, опазваща природата към моята къща за гости. Много е важно да се вземе пример от тях. Нямах пукната пара, но исках да участвам. Изкарах бланката за проекта от сайта им и го попълних. Одобриха ме. Но те не искат първо да изпълниш проекта и после да ти дадат пари, а ти дават аванс. Иначе откъде да ги намеря тези 300 хил.лв. примерно аз. Директорката на организацията първо беше много против моят проект, защото казваше, че аз съм първото частно лице, на което се дават пари за такава дейност. Като го изпълних, тя навсякъде се хвалеше с мен как съм го направила и разправяше, ето аз бях против, а сега се гордея с Дешка.