Десетокласниците ще се потят над 23 задачи на изпита по български (ВИЖТЕ ПРИМЕРЕН ТЕСТ)
12

Десетокласниците ще се потят над 23 задачи на изпита по български (ВИЖТЕ ПРИМЕРЕН ТЕСТ)

Десетокласниците ще се потят над тест с 23 задачи на националното външно оценяване по български език и литература, става ясно от публикуваните модели на сайта на просветното министерство. Изпитът на гимназистите, който се провежда за първи път, ще включва материал от 8-и, 9-и и 10-и клас.

Матурата ще включва 14 задачи с избираем и 6 с кратък свободен. За да се справят с въпросите от частта по български, учениците трябва да разграничават видовете функционални стилове разговорен, художествен, научен, официално-делови, публицистичен и да разпознава особеностите в тях, да борави със залога на глагола, да е запознат с правописната, пунктоационна и лексикална норма. За въпросите със свободен отговор по материала по литература пък трябва да са запознати с авторите и творбите от периода на Възраждането, когато са творили Паисий, Ботев и Славейков, и стигнат до годините след Втората световна война и Димитър Димов, Николай Хайтов и Йордан Радичков. Например, десетокласниците трябва да изберат от четири възможни отговора в кой период е творбата на Гео Милев „Септември“ или пък преобразуват в страдателен залога на глагола в изречение. В матурата са включени още три задачи. Едната е за редактиране на текст, другата за с разширен свободен отговор, където ще пишат теза в 4-5 изречения. Последната е за създаване на текст- резюме на научен, медиен или откъс от повествователен текст, заявление или CV. Изпитът ще трае 90 минути, а за за учениците със специални образователни потребности ще има допълнително време.

С толкова време ще разполагат и за матурата по математика. Тя обаче ще бъде със 17 задачи. От тях 15 с избираем и 2 задачи с разширен свободен отговор, които трябва да бъдат изцяло решени. Учениците могат да използват свитък с формули.

В модела на изпита по български език и литература в 7-и клас няма промени и учениците ще имат 24 задачи. Разликата е, че тази година в изпита влизат и изучаваните в шести клас произведения и гимназистите. Така към миналогодишните 12 произведения, част от които са „Една българка“ и „По жицата“, се добавят още 8, сред които „Отечество любезно, как хубаво си ти!, „Художник“ и „Серафим“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.