Десетокласниците подават заявления за изпитите по желание до петък

Десетокласниците подават заявления за изпитите по желание до петък

Десетокласните, които искат да се явят на национално външно оценяване по чужд език или по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности, трябва да подадат заявление онлайн до петък (10-ти април). За целта трябва го изпратят до директора на училището, който трябва да го въведе в платформата на МОН.

Двата изпита са по желание, но ако учениците се представят добре, ще бъдат включени и свидетелството за завършен първи гимназиален етап. За матурата по чужд език явилите се трябва да имат минимум 60% от максималния резултат. Десетокласникът трябва да покрие повече от 50% от точките, за да бъде вписан в свидетелството резултатът от изпита по дигитални компетентности.

Националното външно оценяване по чужд език включва 4 компонента – слушане, четене, писане и говорене. Точките, броят на задачите и продължителността на изпита зависят от нивото, на което ще се яви ученикът. Националното външно оценяване по информационни технологии пък включва два модула - решаване на тест, с който учениците трябва да се справят за 30 минути и решаване на практическа задача за 60 минути.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.