Ученици от частната гимназия „Райко Цончев“ в Добрич се срещнаха с учителя по физика Теодосий Теодосиев-Тео и го изненадаха с предложението си да посетят школата му над село Бъзовец, Казанлъшко и да помогнат с доброволен труд за почистването на терена около сградата, която той ремонтира. Това съобщи директорът на учебното заведение д-р Маргарита Христова.

Идеята им се родила в часовете по иновативния предмет Ние и светът, когато гледали и коментирали двете части на документалния филм „Последната крепост“, главен герой в който е учителят на златните световни физици. Десетокласници предложили да отидат на собствени разноски до Казанлък и с безкористен труд да подкрепят каузата за превръщането на изоставеното селско училище в школа за подготовка на физици. Теодосий Теодосиев е приел с радост предложението и предстои в близките седмици пътуването да бъде планувано, а по-късно и реализирано.

Теодосий Теодосиев бе в Добрич по покана на Общината по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и произнесе приветственото слово на общоградското тържество „О, будители народни“.

„Българската майка ражда разкошни деца, с невероятни възможности. Нашата задача е да ги намерим, или те да ни намерят и да ги изведем на световно ниво“, заяви пред аудиторията емблематичният педагог. Според него, ако искаме децата ни да имат висок коефициент на интелигентност, до ІХ клас те трябва да са прочели хиляда книги по 600 страница всяка. Децата трябва да познават значението на думите и именно затова в най-великата книга е написано: „В началото бе словото!”. „Не може един празен мозък да направи голямо откритие!”, подчерта Теодосий Теодосиев и цитира имената на млади българи, които са станали абсолютни световни първенци по физика, астрономия, математика и информатика и сега са част от световния научен и бизнес елит. „България е една хилядна от света – седем милиона от седем милиарда. Значи на нас ни се пада да станем абсолютни световни първенци веднъж на хиляда години. България се намира в златния духовен милиард на планетата. Остава да направим така, че да влезем и в златния материален милиард. И това ние можем да го направим. И ще го направим!”, бяха финалните думи на знаменития учител Тео.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

5 400 рози цъфтят в градския парк на Добрич

Розариумът в Градски парк „Свети Георги“ в Добрич, който се смята за най-големия в България, е истинска атракция за жителите и гостите на града. Тук цъфтят 5 400 рози от 7 български вида. Сред тях са чаено хибридни, флорабунда, катерливи, обвивни, щамбови като дръвче, бордюрни и др. Царицата на цветята може да се види обагрена в червени, жълти, лилави, бели, кремови цветове.

Най-после разрешиха на жителите от кв. „Пастир“ в Генерал Тошево да пият вода

След 48-дневен безводен ад и мъки, най-после Регионалната здравна инспекция в Добрич издаде заповед за възстановяване използването на водата за питейни цели и готвене в генералтошевския квартал “Пастир”, където живеят около 400 души. Разрешението от директора на РЗИ д-р Светла Ангелова е на база пристигналите резултати от лаборатория в Германия, в които се казва, че във водата няма пестициди.

Родилка от Добрич с рядко срещано усложнение спешно се нуждае от кръв

Лекарите в болницата в Добрич се борят за живота на 31-годишна родилка, която получи рядко срещано усложнение при раждане тази сутрин. Пациентката е получила животозастрашаващо усложнение Амниотична емболия, което се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром/ кървене/. Още сутринта са влети 6 сака с изогрупова кръв и 8 сака ПЗП /прясно замразена плазма/.