Ученици от частната гимназия „Райко Цончев“ в Добрич се срещнаха с учителя по физика Теодосий Теодосиев-Тео и го изненадаха с предложението си да посетят школата му над село Бъзовец, Казанлъшко и да помогнат с доброволен труд за почистването на терена около сградата, която той ремонтира. Това съобщи директорът на учебното заведение д-р Маргарита Христова.

Идеята им се родила в часовете по иновативния предмет Ние и светът, когато гледали и коментирали двете части на документалния филм „Последната крепост“, главен герой в който е учителят на златните световни физици. Десетокласници предложили да отидат на собствени разноски до Казанлък и с безкористен труд да подкрепят каузата за превръщането на изоставеното селско училище в школа за подготовка на физици. Теодосий Теодосиев е приел с радост предложението и предстои в близките седмици пътуването да бъде планувано, а по-късно и реализирано.

Теодосий Теодосиев бе в Добрич по покана на Общината по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и произнесе приветственото слово на общоградското тържество „О, будители народни“.

„Българската майка ражда разкошни деца, с невероятни възможности. Нашата задача е да ги намерим, или те да ни намерят и да ги изведем на световно ниво“, заяви пред аудиторията емблематичният педагог. Според него, ако искаме децата ни да имат висок коефициент на интелигентност, до ІХ клас те трябва да са прочели хиляда книги по 600 страница всяка. Децата трябва да познават значението на думите и именно затова в най-великата книга е написано: „В началото бе словото!”. „Не може един празен мозък да направи голямо откритие!”, подчерта Теодосий Теодосиев и цитира имената на млади българи, които са станали абсолютни световни първенци по физика, астрономия, математика и информатика и сега са част от световния научен и бизнес елит. „България е една хилядна от света – седем милиона от седем милиарда. Значи на нас ни се пада да станем абсолютни световни първенци веднъж на хиляда години. България се намира в златния духовен милиард на планетата. Остава да направим така, че да влезем и в златния материален милиард. И това ние можем да го направим. И ще го направим!”, бяха финалните думи на знаменития учител Тео.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Удължиха бедственото положение в област Добрич, от понеделник – масови проверки

От понеделник екипи с представители на МВР в тях започват проверки в населените места на област Добрич, стана ясно след заседанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Поради усложнената епизоотична обстановка в страната, вследствие заболяването от африканска чума при свинете, бедственото положение в област Добрич бе удължено с 30 дни.

Глобиха „Евроманган“ заради протакане на съдебно дело

Окръжният съд в Добрич наложи три глоби от по 1200 лева на „Евроманган“ЕАД заради неизпълнени разпореждания на съда по дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД. Дружеството не е представило в срок изискани от съда документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза, поради което е станало причина за неоснователно отлагане на делото. Постановените глоби могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок.

Лисица заживя в бившия Обувен завод „Добрич“

От две седмици лисица обикаля района на ж.к. „Иглика“ в Добрич и стряска живущите наоколо, алармира Матей Петров от блок 1 на квартала. Според него, животното живее в порутения бивш Обувен завод „Добрич“.