Десетки военни дариха кръв
2

Десетки военни дариха кръв

Десетки военнослужещи от военното формирование в Казанлък дариха кръв. Те се включиха доброволно в акцията, организиран от Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА. В тази връзка, периодично се организират кампании в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад каузата „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”. Извън кампаниите, всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА всеки ден от 8.00 до 16.00 часа.

В края на март всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни. Само за няколко дни над 500 души откликнаха на отправения апел и дариха безвъзмездно кръв. Главният прокурор Иван Гешев също се включи в кръводарителската акция. Той дари кръв във ВМА заедно с над 50 прокурори, следователи и служители на администрацията.

От здравното министерство напомнят, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.