Десетки протестираха срещу еко катастрофата в Босилеград, питат „Защо ни тровите“
2

Десетки протестираха срещу еко катастрофата в Босилеград, питат „Защо ни тровите“

Министър Димов: Няма замърсяване на реките на територията на България

Десетки жители от Босилеград и Кюстендил протестираха пред сградата на Министерство на околната среда и водите. С лозунги „Защо ни тровите“, „Природата не е чести“ и др. нашите сънародници от Западните покрайнини обвиниха институциите в бездействие по случая с мина „Караманица“ в Босилеград, която ежедневно излива отрови в река Драговищица.

Според протестиращите всичко това е довело до ръст на онкологичните заболявания на жителите на Босилеград. „Река е отровена. Може сами да се уверите. Там няма нито едно живо същество. Няма риба. Тази отрова напоява и почвите, представете си какво се случва с нас. Да не говорим, че всичко това се влива в река Струма“, коментираха още босилеградчани. Масовото недоволство беше подкрепено и от кюстендилци, които се обявиха против издадено наскоро разрешително на нова мина да започне да проучва възможностите за добив на злато в „Злогош“.

„Функционирането на тези мини ще отрови водите в общините Кюстендил, Трекляно и Земен, а замърсяването на българското течение на Струма с тежки метали е въпрос на време“, коментира и общинският съветник от Кюстендил, инж. Огнян Атанасов.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с граждани на Босилеград и Кюстендил, които поставиха въпроси, свързани с екологията в региона. Министър Димов посочи, че данните от изследванията на реката на наша територия показват, че няма превишения на нормите. „Въпреки това българската страна внимателно следи ситуацията, защото политиката на правителството е да бъдат защитени интересите и на нашите сънародници в Западните покрайнини“, заяви министърът.

По дипломатически път България е поискала информация за качеството на водите на река Драговищица на територията на Република Сърбия и за разрешените и осъществявани на територията на Република Сърбия добивни и производствени дейности. До дни се очаква и среща с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия, Горан Триван.

„Всяка страна, която иска да е член на ЕС, трябва да се грижи за околната среда, нещо повече – за всички свои граждани. А ние сме особено загрижени за нашите съграждани в Западните покрайнини. Това не е просто екологичен проблем, а цялостна политика на българското правителство. Затова ще положим всички усилия да помогнем на нашите сънародници“, категоричен беше министър Нено Димов. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.