0

Н езависимите артисти, които са получавали над 1000 лв. на месец през миналата година, също ще могат да се възползват от финансова подкрепа от страна на Министерство на културата. Това ще стане през новата програма на Национален фонд Култура (НФК) - „Творческо развитие“.

Независимите артисти, които са получавали над 1000 лв. на месец през миналата година, също ще могат да се възползват от финансова подкрепа от страна на Министерство на културата. Това ще стане през новата програма на Национален фонд Култура (НФК) - „Творческо развитие“.

Това се договориха от ведомството в лицето на заместник-министъра Амелия Гешева и протестиращи артисти на свободна практика в сряда. Десетки творци се събраха пред сградата на Министерството, за да „изпият по една студена вода“, както се изразиха самите те и да изразят недоволството си от процедурата по отпускане на творческите стипендии към НФК.

Условията бяха променяни, след като се случи кандидатстването, неколкократно.

Много голяма част от същите тези условия не бяха адекватни на нашите проблеми. Това означава, че от министерството не познават нашите нужди и нашата работа. Не знаят в какво се изразява това да си независим артист и просто бяха нахвърляни едни условия, които не отговарят на нашите нужди“, коментира пред „Монитор“ актрисата Мартина Апостолова („Ирина“), която бе сред мирно протестиращите. Според нея изискването артистите да имат доходи под 1000 лв. на месец за миналата година е показателно за неадекватността на стипендиите за реалността на независимия творец.

„При повечето свободни артисти положението е, че ден година храни. Тоест, аз ако миналата година съм имала невероятния късмет да заснема един филм и съм си по някакъв начин уредила следващите няколко месеца, това не означава, че в първото тримесечие на 2020 г. някой ми е гарантирал, че ще имам пари до края на годината“, допълни тя, като уточни, че исканията им с колегите й са за интелигентен диалог с представителите на културното ведомство и никой не желае да се стига до оставки.

За „Творческо развитие“ ще могат да кандидатстват свободните артисти, които миналата година са изкарвали повече от 1000 лв. на месечна база. Общо отпуснатите средства за програмата са 700 000 лв., а на проект се предвижда да бъдат заделяни по 2500 лв.

Аз кандидатствах за стипендиите. И спечелих, но все още живея в очакване

заяви на протеста и рокаджийката Милена Славова, като уточни, че за да се завърти колелото отново и концертната дейност извън клубните участия да се възстановят трябва да минат поне 6 месеца. „Културата до голяма степен е пренебрегната в нашата страна и настъпи момент, в който това трябва да се промени. През последните месеци за доста голяма част от хората в България беше трудно да се оцелява. И целта на това протестно събиране е да се отделят средствата, за които се говореше и споменаваше като тип субсидии и стипендии за независимите артисти“, допълни и диджей Пинг-Понг Галя. На протеста присъстваха още Ованес Торосян, Стефан Денолюбов, Весела Бабинова, Любомира Башева, Димитър Живков, Венци Мицов, Василена Винченцо и мн. др.

Общо 1289 артисти са кандидатствали за стипендия към НФК, обяви зам.-министър Гешева пред медиите. Към момента са сключени 159 договора за изплащането на средствата, като пари са стигнали до 126 творци, одобрени още на първата сесия. Очаква се до края на месеца да станат ясни имената и на независимите артисти, които ще получат спасителна финансова инжекция и от втората и третата сесия на НФК. От управителния съвет на фонда пък изтъкнаха, че от всички кандидатствали, едва 145 са били с изрядни документи, което е забавило допълнително процеса.

„Ако има останали пари от тези 2,5 милиона лева, които са за стипендиите, те ще бъдат насочени към програма „Дебюти“, към която има голям интерес тази година. Министерството предвижда в НФК скоро да заработи и нов структурен фонд за подкрепа на независимите творчески организации в страната, като за него са отделени 1,5 млн. лв.