Доскоро си мислех, че никой не може да удари в земята таксиметровите шофьори по километричните им фокуси, но явно имат достойна конкуренция. В навечерието на зимата се оказа, че някои продавачи на дърва в столицата успяват да надуят кубика само за няколко километра не с една или две, а с цели 3 десетачки - от 100 лева на Околовръстно до 130, малко по-надолу към центъра.

В сравнение с този трик помпите на таксиметровите апарати са направо детска играчка. При това всичко е в рамките на закона. Скъпо ли ни е - не купуваме.

Трикът е в добилата от години популярност търговия не на кубик или тон, а на пале, което е малко над половината от кубическия метър. Според търговци това се правело, защото на хората им се виждало скъпо да купят цял кубик. И за това се навивали да купят по-малка част от него, но на надута цена. В случая никой не ни е виновен, че ни мързи да обиколим повече складове, а купуваме от първия видян от прозореца на колата. Или поне да се обадим по телефона да попитаме. Самите търговци споделят как повечето от клиентите така и не са се научили да различават тон от кубически метър.

Търговията с дърва отдавна се слави с големите си възможности за премятане на потребителите. Мерят ги както им попадне - на тон (килограм), на кубик и, както разбрахме вече, на пале. На тежест далаверата е като ги мокрят редовно, за да са „свежи“ като краставици или по-точно, за да тежат повече. Дори и при меренето на кубик се прилагат най-различни трикове, за да ни измамят. Да не говорим пък за нелегалните доставки, с които от десетилетия никой не може да се справи. На немалко места в страната незаконната сеч се е превърнала в основен бизнес и изхранва много хора.

Сега се говори, че някъде имало дефицит на дърва за огрев, защото се отчита бум в производството на пелети. Те били по-екологични и се сочат за част от спасението на големите градове от хилядите тонове пепел, изхвърляни зимно време през комините. Да, но те са по-скъпи. Болшинството от греещите се на дърва обикновено са хора с по-тънки портфейли и едвам отделят пари да си купят 2-3 кубика цепеници поне за първите студени месеци, къде ще тръгнат да ползват по-скъпи горива. Празният стомах не мисли за чистия въздух.

Каквото и да разсъждаваме, накрая пак опираме до доходите. По най-груби сметки поне хилядарка трябва за дърва и въглища за зимата и то за неголямо жилище или по 200 кинта на месец. За домакинство с един работещ на минимална заплата с деца това е непосилен товар, независимо от шанса да получат някаква енергийна помощ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Великденската фурна замириса на чужбина

Вносно месо от Македония се продава в българските търговски обекти дни преди великденските празници и с това се подбива реализацията на българската продукция.

Как печалбарството се настани по пътя към Възкресението

В неделя е празникът Вход Господен в Йерусалим, наричан също Връбница или Цветница. Шестата седмица от началото на Великия пост. Всъщност това е пътят, който въвежда Страстната седмица. Цветница обаче ни напомня и за победата, която ни очаква във възкресението и която се постига чрез кръста. Един нелек път, който онагледява римската поговорка: „Per aspera as astra”, която означава „през трудностите към звездите“. Но неделя е празник - тогава Исус Христос е посрещнат в Йерусалим с палмови клонки и с възгласи “Осанна!”

За мишките и правосъдието

За българския тълковен речник мишкуването е просто дума. За нас, гражданите на тази държава - битие. Феномен, пробутван ни за норма от знайни и незнайни герои на нескончаемия Преход. Характеропатия, присъща за точно определена група самозвани морализатори с подсъдими покровители, които драпат за място на жълтите павета, за да продължават менторите им (и те покрай тях) да крадат настоящето ни, както окрадоха и миналото ни.