Десант на войската в Шумен, армията си превзе обратно бивши казарми
12

Десант на войската в Шумен, армията си превзе обратно бивши казарми

Военните търсят попълнение с информационни борси за набиране на войници

Вертолет "Пантер" от състава на Военноморсите сили на БА извърши "десант" пред шадраваните на "Арена Шумен". Само за минути армията постави под пълен контрол терена, на който допреди няколко години се намираше едно от най-големите поделения в Шумен - Пети полк. Южно от "Арена Шумен" се разположиха ВМС, а северно на позиция беше развърната 122-милиметрова реактивна система за залпов огън БМ21 "Град".

Армейският десант в Шумен е част от националната информационна кампания на Министерството на отбраната "Бъди войник!", с която военните искат да представят армията и да привлекат нови кандидати за военнослужещи. "Целта ни е хората да имат информиран избор, дали да дойдат при нас. Искаме да поставим Българската армия във фокуса на обществото, защото нашата дейност невинаги е  видима, особено като няма директна заплаха за населението." - коментира преди началото на шуменската офанзива Георги Пенев, заместник-командир на Военноморските сили.

Около "Арена Шумен" са представени щандове за демонстрации и получаване на информация за въоръжение, техника и екипировка на Сухопътните войски и Военноморските сили, а привечер се очаква интерес към информационната борса за набиране на войници и матроси за Българската армия при щанда на Военно окръжие - Шумен. Свой щанд има и Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров". 

Кампанията на БА преминава с различни акценти по места, в Шумен местното Военно окръжие е акцентирало пресъздаване на една от красивите и славни истории на войската - спасяването на знамето на 19-ти пехотен полк от подп. Марин Куцаров (по-късно генерал). Полкът, командван от Куцаров е в състава на частите от 100 хиляди войници, които остават заложници на запад от меридиана, преминаващ през Скопие след края на Първата световна война. Българската армия е принудена да предаде въоръжението и бойните си знамена. За да не попадне светинята в ръцете на врага, Куцаров предпочита да бъде изгорена. Това става пред събрания полк на 6 октомври 1918 година. След 139 дни в плен Куцаров се завръща в Разград, където е седалището на полка. Посрещането е хладно и враждебно, а командирът на дивизията се обръща към офицера с думите: "Не намери ли поне един пистолет с един патрон в цевта за да избягаш от позора." В този момент подполковникът разкопчава куртката си и вади увитото около тялото бойно знаме на полка. Пред войниците изгорил парцали в калъфа на знамето, а оригинала пазил в тайници в продължение на 139 дни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.