Депутатът от ДПС Хамид Хамид: Без бърз съд при тежки умишлени престъпления

Депутатът от ДПС Хамид Хамид: Без бърз съд при тежки умишлени престъпления

Текстовете могат да бъдат прецизирани между първо и второ четене в парламента

„По принцип сме за изключване на принципа на съкратеното производство за тежки умишлени престъпления“. Това заяви пред „Телеграф“ заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид вчера. Той обаче поясни, че то не би трябвало да бъде премахнато изцяло. Хамид смята, че съкратеното производството и съкратеното следствие като цяло дава добри резултати през последните 10 години.

„Съкратеното производство влезе в сила през 2006 година като за определен тип престъпление, например за убийство, няколко години действаше текстът, който беше предложен от госпожа Нинова и група“, поясни депутатът от ДПС. „Ние смятаме, че съкратеното производство не следва да бъде премахнато изцяло, но да се изключат някои състави на тежки умишлени престъпления като убийство, блудство, трябва да добавим и ред други престъпления като тероризъм, измяна и така нататък. Като цяло сме настроени за подкрепа на предложението на БСП, като обаче ние смятаме с оглед прецизност да бъдат детайлизирани с точност всички състави“, подчерта народният представител Хамид Хамид. Според него текстовете в законодателството могат да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Повод за искането да отпадне съкратеното съдебно следствие станаха няколко брутални престъпления в последните месеци. Най-жестоките са изнасилването и последвалото убийство на малката Криси от село Сотиря, последвана от двойното убийство в Негован и т.н. Съдебната практика в момента е, ако извършителят признае изцяло вината си, да намали присъдата си с една трета. Много юристи и магистрати коментираха, че извършителите често биват освобождавани предсрочно при добро поведение, като на практика дори не доизлежават намаленото си наказание. За да не се стига до подобна гавра с жертвите и техните близки, депутатите вече обявиха, че ще започне дебат по темата за отпадане на съкратеното съдебно следствие особено за тежките състави на престъпление.

Лидерът на Движението за права и свободи:


Водим битки за хората с двойно гражданство

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира вчера битката, която движението води за конституционните права на хората с двойно гражданство. „Прав сте, г-н президент, че българските граждани с двойно гражданство нямат право да бъдат избирани. Но има нещо повече, те са лишени от конституционното си право да гласуват“, заяви лидерът на ПГ на движението по повод думите на държавния глава за обмисляне на законови и конституционни промени, които да дадат възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС и извън съюза, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент. „И по тази тема само ДПС води битки за възстановяване на тези конституционни права. И още, прав сте за това, че България се нуждае от програма за ускорено догонващо икономическо развитие. И по тази тема пак ДПС настоява за диалог за определяне на националните приоритети“, каза още лидерът на Движението за права и свободи. Според него в обръщението си президентът очерта много от проблемите на българското общество, но най-важното е, че то е добро начало за възстановяване на диалога между институциите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.