Депутатите викат шефовете на НСО и ДНСК по казуса
3

Депутатите викат шефовете на НСО и ДНСК по казуса "Росенец"

Следващият вторник шефовете на Националната служба по охрана и ДНСК ще бъдат изслушвани по време на Комисията за за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", гр. Бургас.

Това решиха депутатите днес, след като разгледаха документите, предадени им от 10 държавни органи. Те са получили отговор от Агенция по геодезия, картография и кадастър, Министерството на вътрешните работи, МРРБ, Транспортното министерство, Агенция за публичните предприятия и контрол, Върховния административен съд, Министерството на околната среда и водите, Регионалната инспекция, РИОСВ – Бургас и НСО, които са предоставили информация, част от която е класифицирана.

Председателят на комисията и депутат от „Демократична България“ Калоян Янков определи два обекта, за които следва да се установи кой е разрешил строителството им и защо те все още не са премахнати, въпреки наличието на заповед от Община Бургас, която предпоставя това. Първият от тях е кеят на „Росенец“, който по думите на народния представител е удължен и е бил прехвърлен от държавна собственост в часрна, както и сградите – от 18 сгради в местността, само 4 имат разрешение за строеж.

Той посочи още, че е извършено брегоукрепване, което е незаконосъобразно. По думите на Янков от североизточната част на 3-етажен имот в местността се извършва укрепване на брега – изливани са хиляди тона бетон. Това е извършено бе никакви документи и без никакво разрешение за строеж. Ако това е брегоукрепване, то трябвало да мине под определени процедури. В противен случай Наказателният кодекс предвижда до 3 години лишаване от свобода. Никой не е подведен под наказателна отговорност за това обаче.
Освен това съгласно схемата за природозащита това е наносформираща зона, на която не следва да има брегоукрепване.

От комисията са поискали изработването на нова кадастрална скица, на която да се виждат всички нанасяния на нови имоти. Освен това народните представители ще поискат изслушването и на областния управител на Бургас, както и на бившия такъв, на предишния директор на ДНСК и на Константин Баджийски – общински съветник от Бургас, който води съдебни дела по случая „Росенец“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.