Депутатите в нов спор за субсидиите и кой прави задкулисни договорки

Депутатите в нов спор за субсидиите и кой прави задкулисни договорки

Йордан Цонев: Избирането на Валери Симеонов за зам.-шеф на НС е част от договорките

Вдигането на партийната субсидия от 1 на 8 лева отново предизвика спорове в кулоарите на НС сред основните политически играчи. Веднага след като парите за партиите бяха вдигнати, от ДПС обвиниха ГЕРБ и БСП в задкулисни договорки, реализирани с посредничеството и помощта на „Обединени патриоти”

Сега лидерът на НФСБ и зам.-шеф на НС Валери Симеонов заяви, че няма да дава обяснения и не иска да легитимира „техните измишльотини”. Той отрече да е имало заплаха за приемането на бюджета и да са поставяли ултиматум на ГЕРБ заради субсидиите.

Ние не сме рекетьори,

коментира Симеонов. Той отрече и критиките, че чл.64, където е разписан размерът на държавното финансиране за спечелен глас, е приет в противоречие на правилника. Той посочи, че прегласуването на чл. 64 за партийните субсидии е било допустимо, тъй като текстът е бил гласуван само един път. „Всичко е в правилата и установения ред на Народното събрание. Има такава практика“, каза още Симеонов. Той се обяви и за таван на субсидиите, тъй като големите партии получавали прекалено много пари, които влагат на банков влог. „Не е редно това, защото това са държавни пари. Малките партии трудно свързват двата края, когато сумите са малки. Това убива демокрацията като цяло“, обясни още лидерът на НФСБ. Попитан дали трябва да има ограничение от страна на бизнеса за финансиране на партиите, той отговори, че в дебатите за бюджета това няма място. „То ще бъде заложено в Закона за политическите партии. Симеонов припомни, че НФСБ винаги са настоявали, че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата. „С едно такова решение за Народното събрание за 0 лв. субсидии нашите партии загиват”, каза той.

 На свой ред шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова даде да се разбере, че все пак патриотите са поставили условие и ГЕРБ са склонили за 8 лева субсидия, за да предотвратят криза и риска от неприемане на бюджета. „С поведението си в пленарна зала ПП ГЕРБ вчера опроверга всякакви спекулации за договори, договорки и задкулисни сделки”, каза тя и припомни, че при гласуването на чл. 64 те били с максимално присъствие в залата и подкрепили 1 лев субсидия за партиите. При прегласувнето останали само те поддръжници на тези тема, а в резултат се получила законодателна празнота. При следващите гласувания  пък 30 члена от закона за бюджета не били подкрепени от патриотите. „Останахме да ги гласуваме само ние от ГЕРБ“ каза Дариткова   и добави: „Коалиционните ни партньори поискаха твърдо да се определи партийна субсидия и казаха, че само в такъв случай ще продължат да гласуват бюджета на държавата”. Именно това била причината за спешната среща между коалиционните партньори. „Нашата отговорност е пред хората. Отговорността ни е за това държавата да има бюджет за 2020 г., който е по-добър, с възможността за повече разходи за образование, с по-високи пенсии, с повече плащания в социалната сфера, с по-високи заплати за социалните работници”, каза Дариткова и поясни, че ще понесат и политическата отговорност за събитията ден по-рано. „Но ние сме тези, които сме отговорни за стабилността на държавата.

За да избегнем кризата приехме решението на нашите коалиционни партньори

и подкрепихме единственото предложение, което имаше по отношение на субсидията, тя да бъде 8 лв.“, аргументира се тя.  Дариткова посочи, че е била в комуникация с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през цялото време и призна, че те са най-голямата сила в НС, но не могат сами да „реализират това управление”.

Последва и отговор от ДПС, които заявиха, че

имало няколко варианта на сценарий.

Първият вариант А – от ГЕРБ да влязат по-малко в зала. ДПС обаче ги разобличили пред медиите. В резултат влезнали всички в зала, а в последствие започнали да излизат един по един, заяви зам.-шефа на групата на ДПС Йордан Цонев. Накрая се оказало, че 17 човека от ГЕРБ са излезли по време на дискусията.”Имахме човек, който ги броеше през различните входове. Поискахме поименна проверка и вече трябваше да се гласува.”, каза той. Така сценарий А отпаднал и влязъл в сила сценарий Б - няма да се гласува бюджетът по-нататък. По думите на Цонев

в тази договорка влизало и избирането на Валери Симеонов за зам.-шеф на НС.

Според него дори ДПС да бяха гласували за 1 лев субсидия все пак е щяло да се стигне до скок на парите на 8 лева, тъй като е  щял да влезе в сила трети сценарий: „Пак с прегласуване и пак щяха да гласуват против”, каза Цонев. Той припомни, че при следващите текстове от бюджета, патриотите гласували против и не минали 30 члена анблок. „И те разбраха, че бюджета е до тук и дадоха почивка. И разбраха какво ще се случи, защото хората на г-н Симеонов вече бяха показали, че няма да гласуват”, каза Цонев. По думите му губещ от вчерашния ден е премиерът Бойко Борисов, тъй като те потъпкали неговата дума. Именно премиерът обещал многократно, че субсидията ще бъде 1 лв.

Той припомни позицията на ДПС, че е трябвало да се направи широка дискусия под формата на консултации и да се избере нов модел. „Този модел, колкото и да е прозрачен даде дефекти - големите партии се оказват с много пари и почват депозити и тн. нещо което не е присъщо на дейността. Трябваше да изберем модел, през който всички партии да се финансират прозрачно, но да нямат излишни пари за други разходи - например за дарения. Простете, но дарения се правят с лични средства, не с обществени. Българският народ е измислил една хубава поговорка - с чужда пита помен се прави", коментира Цонев. И заяви отново готовността на ДПС да участва в една такава дискусия. Цонев изтъкна, че срещу тях се изсипали хиляди обвинения за финансиране от икономически субекти. Сега , когато субсидията е 8 лева, това трябва да отпадне. „Но държа да подчертая, че 8-те лв. са достатъчни само за тези, които имат 1 млн избиратели. Те не са достатъчни за малките партии, нито за ДПС”, категоричен бе той. Обясни, че партията има разгърната структура от 265 общини и тази субсидия не стига за ДПС. На въпроса какво печели ГЕРБ, Цонев отговори: „Попитайте Валери Симеонов, той беше посредникът, кумът. Той ще ви каже - как са проведени разговорите, по телефона ли, заедно ли са били?”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.