Своеобразна спирачка на един от основните механизми, чрез които грантаджийски НПО-та рекетират строителни предприемачи и спират проектите им, сложиха депутатите. Те приеха на второ четене промени, с които вдигат символичните досега такси за обжалване в съда. Мярката е отдавна обсъждана като възможност да се ограничат безпредметните искове, които имат за цел да блокират съдебната власт или обществена поръчка или проект. На промените веднага скочиха обаче от скандалния Български хелзински момитет, както и няколко други грантово обвързани организации. Причината е прозаична – голяма част от НПО-тата се прехранват от блокиране на обществени проекти и организиране на протести и подобна мярка би оскъпила „дейността“ им.

 С протестен клип срещу промените във „Фейсбук“

 се появи и псевдоекологът Тома Белев, който е известен с организирането на протести срещу големи инвестиционни проекти у нас, докато в същото време самият Белев няма проблем да работи с „бизнесмени като Иво Прокопиев, предизвикал една от най-големите екокатастрофи у нас – тази в Меричлери. Градчето буквално бе пометено от вълна заболявания на епилепсия, след като „Каолин‘ започна добив района, но въпреки становищата на РЗИ и десетките загинали и болни, нито една от грантовите екоорганизации не прояви интерес към казуса. Затова според медийни разследвания целта на т.нар. „зелени“ НПО-та не е опазване на околната среда, а обслужване на икономическите интереси на техните ментори. Един от способите за подобни дейности е именно заливането на съда с всевъзможни жалби, които да блокират даден проект или поръчка.

Затова със свое решение от четвъртък депутатите приеха на второ четене промени в Административнопроцесуалния кодекс. Увеличението ще е минимално, но до известна степен ще ограничи практиката чрез жалби да се спират обществени поръчки. С новите текстове таксите за физическите лица стават от 5 лв. на 70 лв., а тези за юридическите лица от 75 лв. на 370 лв. Според разпоредбите когато има определяем материален интерес по делото се дължи такса, определена като процент от интереса. За гражданите, едноличните търговци, организациите, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги, таксата е в размер 0,8 на сто от материалния интерес, но не повече от 1 700 лв., а в случаите,

 когато материалният интерес е над 10 000 000 лв. - таксата е в размер 4 500 лв.

 Независимо дали по делото има определяем материален интерес или не, таксите при касационно обжалване по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване са 30 лв. за гражданите и едноличните търговци и 200 лв. за организациите, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги. Пред „Монитор“ депутати коментираха, че приетото е добро като насока, но за съжаление промените в АПК няма да успеят напълно да преустановят практиката по блокиране на големи проекти с безпредметни жалби. Мярката няма да ги спре, защото въпросните организации получават сериозно финансиране и тези по-високи такси не им представляват проблем, категорични са неродните представители.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прокуратурата подхвана и ТЕЦ „Бобов дол“ заради горене на опасни отпадъци

Под ръководството на Районна прокуратура-Дупница, се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 353в, ал.1 от Наказателния кодекс. На 16.01.2020 г. по сигнал на ТД „Национална сигурност“ и икономическа полиция при ОД МВР на гр. Кюстендил, екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ-Перник, са извършили следствени действия във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене на същите без комплексно разрешително от РИОСВ-Перник в ТЕЦ "Бобов дол".

Ревизоро на среща в Перник, в събота Борисов събира пак министрите за водната криза

От разпит в прокуратурата лъсна: Изчезнал водомерът на язовир „Студена“

Ревизоро на среща в Перник, в събота Борисов събира пак министрите за водната криза

Водомерът, който отчита колко вода излиза от язовир „Студена“, е изчезнал. Това става ясно от разпит на шефката на отдел „Управление на риска от наводнения“ при МОСВ Мая Дряновска.

Държавата похарчила 20 млн. лв. за рейнджърите ни зад граница през 2019 г.

Финансовите средства за участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница съвсем не са милиард, а 20 932 400 лева за 2019 г. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в НС.