Парламентът трябва гласува на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, пише в дневния ред на НС.

Промените са внесени от Делян Добрев от ГЕРБ и група народни представители. Промените предвиждат производителите на електроенергия с инсталирана мощност между 1Mw и 4Mw от 1 юли 2019 г. да имат възможност за излизане на свободния пазар, което ще осигури допълнителни количества електроенергия на борсата и засилване на конкуренцията. От 1 юли 2019 г. тези производители ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия. В момента енергията от тези малки производители се изкупува на 100% от обществения доставчик (НЕК) и те на 100% биват компенсирани от своя страна от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Промените ще засегнат 12 централи с високо ефективно комбинирано производство и 360 централи с възобновяеми енергийни източници. Годишно тези централи общо произвеждат около 1 500 000 мегаватчаса електроенергия. Централите, които влизат в обхвата на промените, до 30 юни 2019 г. ще трябва да подпишат договор за компенсиране с премия с Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Останалите изменения предвиждат в законодателството да бъде въведено конкурсно начало за предоставяне на преференциална цена или премия. Конкретизира се и правомощието на КЕВР да утвърждава цените на топлинната и електрическата енергия, цените за пренос и разпределение на електрическа енергия и да определя премии. С измененията ще се гарантира и че изнесената електрическа енергия от България няма да бъде третирана различно от тази, реализирана на вътрешния пазар. Създава се и нов пазарен механизъм, който да насърчи инвестициите в зелени проекти и изграждането на нови мощности от възобновяеми източници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Средната цена на електроенергията у нас е 48.59 евро за юни-август

Средната цена на електроенергията у нас е 48.59 евро за периода юни-август. За сравнение, в Румъния тя е 49.86 евро, а в Унгария – 50.14 евро. Така отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова на обвиненията на БСП, че цените на електроенергията в страната за този период са най-високите в Европа. Тя напомни, че именно по време на управлението на правителството на Борисов е създадена Българската независима енергийна борса и либерализацията на енергийния пазар е навлязла в решителната си фаза.

Седем инвеститори се конкурират за втората атомна централа

Седем са кандидатите за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“, две компании са изразили желание да доставят оборудване и да участват във финансирането, четири са заявленията за придобиване на миноритарен дял в дружеството и сключване на договор за изкупуване на енергия, като сред тях е и Северна Македония.

Енергийната борса затвори при средна цена 110.36 лв. за мегаватчас

При средна цена 110.36 лв. за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред", за доставка във вторник.