Нови частни и държавни вузове, както и филиали към тях няма да могат да бъдат откривани до приемането на Национална карта на висшето образование. Ректорите пък ще трябва да приключват преждевременно мандата си, ако навършат 65 г. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене промените в Закона за Висшето образование.

Националната карта ще описва териториалната и профилната структура на университетите и специалностите в страната спрямо потребностите на пазара на труда. Просветният министър Красимир Вълчев обясни, че картата ще зададе рамка, с която да се спре откриването на нови центрове за висшето образование, както и да предотврати струпването  им в една част на страната. Той даде за пример как в Североизточната България има 4 икономически центъра. Вълчев допълни, че националната карта ще бъде основа Националната агенция по оценяване и акредитация да отказва разкриването на нови специалности и   направления. "На 90% образователната система е достигнала предела си на разрастване, но има още 10%, в които да се доразвива", смята просветният министър. Нови специалности били необходими в направления като математика, информатика, инженерни науки.

Първоначално картата трябваше да бъде приемана от Народното събрание, но между първо и второ четете бе предложено това да се случва от Министерски съвет по предложение на образователния министър. При гласуването в зала председателят на образователната комисия Милена Дамянова обясни, че по този начин няма да могат да се прокарат лобистки интереси или пък да се предава престиж на определени райони.

Дискусии сред депутатите предизвика ограничението ръководни длъжности - ректори, декани и ръководители на катедри, да бъдат заемани от навършили 65-годишна възраст лица, както и за такива да бъдат избирани преподаватели, които нямат възможност да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване им. Дамянова подчерта, че  предложението има за цел да се даде път на младите и по този начин те да развиват своята научна дейност в страната, а не в чужбина. Валери Жаблянов от БСП се възпротиви на решението като посочи аргументът да се даде път на младите като неоснователен, но друг представител на левицата Румен Гечев заяви, че подкрепя изменението. От трибуната бе посочено, че някои вузове, сред които СУ "Св. Климент Охридски" и УНСС, вече са въвели ограничения за възрастта, която могат да бъдат лицата на отговорни длъжности. В преходните и заключителните разпоредби пък е уточнено, че ректорите и деканите, които са над възрастта към момента  ще завършат мандата си.

С промените в Закона за висшето образование се слага край на "летящите професори". Един професор или друг член на Академичния съвет ще може да участва в програмата акредитацията само на едно висше учебно заведение. Така преподавалите в няколко вуза няма да могат да носят точки за всички тях. Изненадващо тази точка мина без дискусии в залата. От оценката на програмната акредитация пък ще зависи в какви степени ще могат да обучават вузовете. Така самл тези с оценка над  8,00 ще могат да подготвят в научна степен "доктор".

Депутатите приеха също, че вузовете, които получат две последователни оценки под 4, 00 на институционалната акредитация и не поискат повторна, ще бъдат закривани. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Иззеха 5 т храни с изтекъл срок на годност

Близо пет тона хранителни продукти без етикети или с изтекъл срок на годност са били задържани от полицията в Сливен след сигнал на граждани за съмнителни разтоварни дейности в пригодено за склад помещение в квартал „Даме Груев“.

60% нямат санитарно-охранителна зона

Почти всяко второ водовземане е без разрешително

60% нямат санитарно-охранителна зона

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров. 

Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не се прави самоцелно и да не се притискат личните лекари да правят нещо, от което нямат нужда. Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БГНЕС.