В последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за държавния бюджет, с които се намалява размера на партийната субсидия.

Предложението е на Министерски съвет и предвижда драстично намаляване на размера на държавното финансиране на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас, като е предвидено да влезе в сила от 1 юли т.г. Така, по разчети на финансовото министерство, за втората половина на годината държавният бюджет ще спести около 14,6 млн. лв.

ГЕРБ и ДПС пък постигнаха съгласие за въвеждането на т. нар. открито финансиране, което предвижда възможността политическите субекти да получават средства не само от физически лица, а и от юридически, но при пълна прозрачност.

Сред предложенията е и това на ДПС за нула лева партийна субсидия, както и идеята на БСП партиите да върнат всички средства, които са получили от държавния бюджет, но държат на влог и не са разходили по предназначение към датата 3 юни т. г. И двете не срещнаха подкрепата при второ четене в комисията по бюджет и финанси.

Предстои да бъда подложена на гласуване и идеята на ГЕРБ държавата и общините да дават безвъзмездно офиси на партиите, които те да използват за развиване на своята политическа дейност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За първия тур ще са нужни над 19 млн., доставят ги до областните администрации до 23 октомври

Печатат 2565 вида бюлетини за местния вот

За първия тур ще са нужни над 19 млн., доставят ги до областните администрации до 23 октомври

Точно 2565 вида бюлетини ще трябва да бъдат отпечатани за местния вот тази есен.

Цацаров: Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливост

Депутатите отрязаха от бърз съд жестоките убийци

Цацаров: Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливост

Депутатите отрязаха възможността жестоки убийци да се разминават с ниски присъди заради бърз съд. Законопроектите по Наказателно-процесуалния кодекс и по Наказателния кодекс минаха на първо четене на правната комисия.