Депутатите решават да освободят ли от поста шефа на НЗОК

Депутатите решават да освободят ли от поста шефа на НЗОК

Въпросът е залегнал като втора точка в проектопрограмата за седмицата

Очаква се депутатите да обсъдят днес проект на решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев. 

Въпросът е залегнал като втора точка в проектопрограмата на депутатите за тази седмица, която предстои да бъде гласувана в сряда. Преди това народните представители трябва да дебатират по промени в закона за водите.

Включването на извънредни точки в дневния ред в петък, сред които и прекратяването на мандата на Плочев, предизвика напрежение в парламента и накара БСП да напусне залата. Тъй като и избраници от ДПС отсъстваха заради празника Рамазан Байрям, не се събра кворум и това наложи заседанието да бъде прекратено.

От левицата видяха авторитарен стил на ръководене на работата в пленарната зала, попитаха толкова ли е трудно НС да се придържа към приетия дневен ред и отбелязаха, че включването на извънредни точки е допустимо в изключителни случаи.

От опозицията видяха и опит за отклоняване на вниманието от отстраняването на шефа  на НЗОК, защото той извадил на дневен ред скандална информация за задлъжнялост на касата към чужди каси.

През февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото управителят на касата настоял за актуализация на бюджета на институцията. Плочев бе обвинен в лъжа за това, че съобщи, че касата има 133 млн. лв. просрочени дългове към чужди фондове. 

След проверка обаче стана ясно, че професорът е прав, но състоянието му се влоши и постъпи в болница.

В края на май той информира, че лечението му продължава повече от три месеца, което дава законовото право на властите да го освободят от поста.

По-рано през юни, четири месеца след като поиска оставката на управителя на НЗОК, Ананиев заяви, че с най-голямо удоволствие би продължил да работи с него.
 
Министърът увери, че управителят на здравноосигурителната институция е достоен лекар и човек и негативни настроения към него няма.

Миналата седмица здравната комисия в парламента одобри шефът на НЗОК да бъде освободен, а като основен аргумент се изтъкна влошеното здраве на проф. Плочев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.