Депутатите разрешиха 2,1 млрд. лева за новите F-16 (ОБНОВЕНА)

Депутатите разрешиха 2,1 млрд. лева за новите F-16 (ОБНОВЕНА)

Парите за покупката ще дойдат от резерва

Депутатите одобриха актуализацията на бюджета, с която се разписват изразходването на 2,1 млрд. лева за покупката новите самолети F-16. С толкова се увеличава и бюджетът на военното министерство за тази година. Това стана както на първо, така и на второ четене в зала.

С поправките в закона за бюджета се увеличава бюджетният дефицит четири пъти - до около 2% от БВП или до 2,228 млрд. лева. Същевременно се предлага и намаление на разходите, като парите – около 272 млн. лева - за другите два проекта за модернизация на армията, да не бъдат разходвани през настоящата година.

Основният мотив  е, че тези два проекта – корабите и бронираните машини за пехотата, са на по-късен етап и  ще бъдат финализирани в края на тази година, а плащанията по тях ще са едва догодина.

Заради сделката правителството ще емитира нови  500 млн. лева вътрешен дълг – 300 млн. бяха имитирани през юни, а до края на края този месец още 200 млн. лева. Запазва се обаче таванът за дълга, който може да бъде поет в рамките на 1 година – т.е 1 млрд. лева.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че се увеличава дефицита, но не и дълга. Парите нужни за покупката на самолетите пък са във фискалния резерв, в който към момента имаме около 11 млрд. лева. Като спекулации тя определи критиките на БСП , че договорите за F-16 със САЩ не са изгодни за България. Парите пък ще са по сметки на американското правителство в банка в Ню Йорк.

У нас ще ремонтират системата за кацане на F-16

Малко след това депутатите ратифицираха и споразумението за индустриалното сътрудничество между икономическото министерство и "Локхийд Мартин", които ще произведат 8 самолета F-16 за България. Споразумението включва 6 проекта, които предвиждат у нас да става ремонта на хидравличната система, системата за кацане, отделно електронните компоненти. Други проекти пък включват евентуално производство на безпилотни средства и дронове, както и изграждане на тренировъчния център за пилотите в Долна Митрополия.

По време на дебатите икономическият министър Емил Караниколов обясни, че около 100 БГ компании са проверявани вече има първи анализи кои компонент къде ще се прави. По думите му разходите за самолетите - консумативи, ремонт, горива ще останат за българската икономика. Дали пък родните фирми ще излязат на международния пазар зависи от конкурентоспособността им. Караниколов обясни, че нашите компании ще получат лицензи за ремонта и така те ще могат да участват в ремонта на самолети Ф-16 на други държави.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.