Депутатите приеха рамката на Бюджет 2020

Депутатите приеха рамката на Бюджет 2020

Депутатите приеха размера на приходите и разходите, предвидени в парите за 2020 г.

Обсъждането на първата точка в проектобюджета продължи с часове като от БСП предложиха да има диференцирано данъчно облагане, да се създаде фонд за развитие на Северозападния регион в България с 300 млн. лв. и да се дадат повече пари за спорта и физическото възпитание. Последното предложение първоначално бе прието, но след повторно гласуване бе отхвърлено.

От ДПС пък поискаха повече капиталови разходи за общините за обновяване на пътната мрежа, но идеята отпадна. Не беше подкрепено предложението на "Обединени патриоти", с което читалищата и регионалните библиотеки може да получат 2 млн. лв. повече.

Депутатите разкритикуваха сметката на правителството за догодина, на което финансовият министър Владислав Горанов отговори със статистика за приходите от последните 3 години.

Накрая рамката бе приета със 122 “за”, отхвърлена от 92-ма, а “въздържали се” липсваха. ГЕРБ, “Воля” и ОП подкрепиха рамката, докато ДПС и БСП се обявиха против.

Предвидените приходи, помощи и дарения са в размер на 28 054 682 700 лв., разчетените разходи са 14 356 374 300 лв., а бюджетните взаимоотношение (трансфери) са 12 238 541 500 лв. За догодина се предвижда вноска в общия бюджет на Европейския съюз (ЕС) в размер на 1 397,4 млн. лв.

Заседанието продължи с гласуването на парите за съдебната власт, за Народното събрание, президентството, Министерски съвет, Омбудсман, Сметна палата, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването.

От левицата предложиха да се добавят 5,8 млн. лв. към бюджета на съдебната власт, за да може да се увеличи щатната бройка на съдебните помощници. Според Крум Зарков от опозицията по този начин могат да бъдат назначени 100 души. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче подложи под въпрос доколко това е точният брой на възможните новоназначени, защото така месечното им възнаграждения става твърде голямо.

Предложението на левицата от второ четене от бюджетна комисия за увеличаване на заплатите на социалните работници с 15% бе одобрено и днес като от 199 гласували, всички 199 го подкрепиха. Това ще стане с допълнителни 5 млн. лв., предвидени в парите за Министерство на труда и социалната политика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.