Депутатите приеха мораториума върху откриването нови вузове

Депутатите приеха мораториума върху откриването нови вузове

С 13 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ депутатите от образователната комисия в парламента приеха мораториума върху откриването на нови вузове и филиали към държавните университети. Мярката е заложена в промените в закона за висше образование, които бяха разгледани днес на първо четене и ще бъде наложен до приемането на национална карта на висшето образование.

По време на дискусията председателя на Съветът на ректорите проф. Любен Тотев отбеляза, че идеята за мораториум за разкриване на нови университет, филиали и специалности в университети, за които те не са специфични, е по идея на членовете на съвета и държат тя да бъде приета. „Това ще допринесе за регулиране на система на висшето образование в голяма степен.“, заяви той. Сред другите промени, които според Тотев трябва да бъдат задължително заложени в закона, е и краят на „летящите професори“ и един преподавател да участва в акредитацията само на едно висше училище.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България също изрази подкрепата си към законопроекта и предвиденият в него мораториум. Той отбеляза, че всички работодателски организация приветстват идеята за въвеждане на финансов механизъм, по който студентите, които имат сключен стаж с фирма след като завършат, да не плащат такси или те да бъдат частични. Според образователният министър Красимир Вълчев това ще помогне за задържането на студентите у нас.

Регламентирането на четиригодишен срок за направата на програмната акредитация на всеки вуз срещна отпор в част от становищата на ректорите и пожелаха да бъде увеличен с две. Шефката на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) проф. д-р Петя Кабакчиева обаче заяви, че няма как той да бъде 6-годишен. Тя уточни, че целта с промените е да се създадат критерии, с които разликата между оценките да не бъде толкова малка.

Договорите за управление, които университетите трябва да сключват с министъра на образованието и науката, също станаха обект на дискусии. Цветан Стоянова от НХА смята, че така се губи автономността. Депутатът на БСП Николай Цонков пък заяви, че те можело да бъдат използвани за политически цели. Образователният министър обаче отрече, че това е целта или пък може да стане. При представянето на промените в закона Вълчев посочи, че идеята е да има възможност за възлагане на определени политики, цели и задачи на вузовете, те да отчитат финансовото си състояние.

В края на дискусиите шефката на образователната комисия Милена Дамянова обясни, че януари ще се съберат работни групи, които да обсъдят всяка една от промените по отделно и целта е да бъдат готови до края на месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.