Депутатите отрязаха възможността жестоки убийци да се разминават с ниски присъди заради бърз съд. Законопроектите по Наказателно-процесуалния кодекс и по Наказателния кодекс минаха на първо четене на правната комисия.

До промените се стигна след поредния случай на жестоко убийство у нас – на 7-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Роднините й събраха над 15 000 подписа за отпадане на процедурата на съкратеното следствие и възможността за споразумение с прокуратурата при тежки умишлени престъпления, които внасят в деловодството на парламента близки на жертви на такива случаи.

Внесените от партиите проекти са четири.

Първите три законопроекта са по Наказателно-процесуалния кодекс, а четвъртият по Наказателния кодекс. БСП, ОП и “Воля” искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Също така наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3. Първите три минаха с единодушно 17 гласа "за". Четвъртият е с 14 "за" и 3 "въздържали".

Законопроектът, предложен от ГЕРБ, бе подкрепен от правосъдния министър Данаил Кирилов. Той заяви, че не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави признания и да улесни съдебния процес. По думите му никой не можел да забрани на подсъдимото лице да си признае.

"Сега съдът възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца”, каза той.

Кирилов изрази съчувствие към близките на жертвите, но

апелира напрежението да не ескалира.

Той подчерта, че когато обществото протестирало, винаги имало право.

Йордан Цонев от ДПС изрази съгласие с това, че когато обществото протестира, винаги има право. Но той заяви, че трябвало първо да каже какво се визира под общество - отворено или цялото.

"Ако е първото - не, не изразява мнението на цялото общество и не винаги е право", заяви той. Съпартиецът му Хамид Хамид заяви, че ще подкрепят всички предложения, защото промяна трябвало да има.

"Не е ли по-добре обаче да направим каталог за това къде не трябва да се прилага съкратеното съдебно следствие", добави той.

От думите на главния прокурор Сотир Цацаров стана ясно, че становището на прокуратурата е, че предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме.

"Трябва да

избираме между провеждането на съкратеното съдебно следствие

или това, което носи чувството на справедливост. Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливостта. Следва да се предпочете подходът, предложен в НПК", заяви Цацаров. Той подчерта, че подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди е радикален, но прокуратурата го подкрепя. Цацаров изрази съмнение, че ако вариантът, който ГЕРБ предлага, бъде приет, няма да се отчете и това, че убиецът си е признал при определяне на присъдата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Независимо от адреса ни: Получаваме удостоверение от всяка община в страната

Издаването на удостоверения ще може да става от всяка община в страната, независимо от адресната ни регистрация. Това предвиждат промени в наредбата за издаването на такива документи въз основа на регистъра на населението, публикувани за обществено обсъждане.

За първи път ни отдели от Румъния, чакат становищата на Европейския съвет и ЕП

Брюксел отсече: Мониторингът трябва да отпадне за България (ОБНОВЕНА)

За първи път ни отдели от Румъния, чакат становищата на Европейския съвет и ЕП

  • Комисарят по миграцията: Надявам се скоро България, Хърватия и Румъния да се присъединят към Шенген

България е постигнала достатъчен напредък по изпълнението на препоръките по мониторинга на ЕС над областта правосъдие и вътрешен ред. Затова Европейската комисия счита, че страната ни е изпълнила условията и е на мнение, че трябва да отпадне наблюдението над нас. Самото решение ще бъде прието, след като бъдат взети и становищата на Европейския съвет и ЕП.

10% ръст на заплатите на военнослужещите догодина

През следващата година ще има ново 10-процентно увеличение на заплатите на военнослужещите и това ще бъде заложено в бюджета, коментира днес в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.