Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев за закона за личните данни, а по времена дебатите ГЕРБ призоваха държавния глава да освободи своя съветник Борислав Цеков и излъчения от него член в КЗД Петър Кичашки, осъдени заради золоупотреби с лични данни.

Повторното приемане на закона мина с гласовете на 127 депутати, само един беше против, а други четирима се въздържаха. Самият Радев върна закона отново в парламента заради разпоредбите, с които се въвеждат 10 критерия, по които ще се преценява дали журналист, научен работник или писател е използвал правомерно лични данни. Най-спорен от тях се оказа последният, според който КЗЛД ще може да взема предвид и „други обстоятелства, относими към конкретния случай“ .

По време на дебатите обаче от ГЕРБ разкритикуваха Радев и ветото, като го определиха популистко, безпринципно и нелогично. Мануил Манов от ГЕРБ изтъкна, че всички журналисти са освободени от задължението по събиране и съхранение на лични данни. По думите му всеки гражданин има право да търси отговорност по теми, които засягали неговите лични данни. Ако нямало критерии, каквито се залагали в закона, то всеки български журналист е трябвало да отговаря за реални или не претенции. Сега обаче имало ясни критерии. Манов заподозря, че Радев е търсил „конюктурата на момента” при внасянето на ветото. 

Шефът на КЗДЛ Венцислав Караджов пък поясни пред депутатите, че промените в закона дават критерии за постигане на баланс по разумен, обективен и прозрачен начин.  Той увери, че правилата не са цензура, а гаранция за обективност и прозрачност. По думите му фалшивите новини в социалните мрежи и електронните медии са основен проблем за обработване на лични данни. Той посочи, че българският законодател се е възползвал от всички възможни облекчения, когато се говори за обработване на лични данни за журналистически цели. По думите му този закон се прилагал у нас вече 17 г., като са разгледани 15 000 жалби, а само 90 от тях са били срещу медии. Уважени обаче са само 8, като само две са с наложени санкции на медии. „За да има свръх регулация би трябвало да се въведе непосилна административна тежест – т.е. за медиите следва да възникват допълнителни задължения, които да им пречат да си вършат работа, а такива няма“, каза още Караджов.

Иначе самите дебати, а след това и гласуването мина в отсъствието на БСП. Това пък бе повод за коментари от страна на ГЕРБ, които атакуваха червените за решението им да останат извън пленарна зала. Къде са от БСП да си защитят президента, попита депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Сигурно Корнелия Нинова е на поредната си спа-процедура, заяви пък по адрес на  соцлидерката и Десислава Атанасова и поясни,че БСП за поредне път излъгали, че ще подкрепят президентското вето.

Именно тя призова Радев да освободи Цеков и Кичашки.  Атанасова разказа, че двамата са осъдени да заплатят глоба от по 10 000 лева, защото са злоупотребили с лични данни на граждани и журналисти. Софийският административен съд е потвърдил постановление на КЗЛД, което Цеков и Кичашки са обжалвали преди това. „Недоумявам, как сте такъв яростен защитник на свободата на словото”, обърна се Атанасова към президента. Сега е времето да докажете, че сте принципен човек, иначе ветото ви ще изглежда като пореден висш пилотаж в лицемерието, заключи тя и попита задочно БСП дали ще събира пари за глобата на Цеков и Кичашки, както платили гаранцията на Елена Йончева.

На свой ред шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък упрекна депутатите от БСП, че не се изпълнили обещанието и поетия ангажимент от Корнелия Нинова към Асоциацията на европейските журналисти да защитят ветото.

Всъщност заигравката с отсъстващите социалисти вървеще цяла сутринта. По всеки повод ГЕРБ акцентират, че левите ги няма - първо да подкрепят членството на Македония в НАТО, а после и да подкрепят Румен Радев с ветото. В кулоарите на НС се мерна само  Елена Йончева, която обясни, че е дошла само да си отвори пощенската кутия и да си прегледа кореспонденцията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Президентът назначи полк. Красимир Станчев за шеф на НСО

На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на България, във връзка с чл. 8, ал. 5, и чл. 7, т. 3 от Закона за Националната служба за охрана, президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава полковник Красимир Станчев на длъжността началник на НСО и го удостоява с висше офицерско звание "бригаден генерал", от 30 септември 2019 година. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Борисов: Сметната палата да влезе в БНР

Ще искам пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега. Това заяви премиера Борисов в НС във връзка със случая в БНР. Премиерът бе в парламента за да участва в парламентарен контрол.

Ципов: Калпакчиев дължи отговор на близките

Като юрист няма как да коментирам, но като гражданин смятам, че председателя на този състав Калин Калпакчиев дължи отговор на бликзките. Така депутата от ГЕРБ Красимир Ципов коментира решението на съда да освободи Джок Полфрийман.