Депутатите замразяват заплатите си, парите от разликата отиват към МЗ (НА ЖИВО)

Депутатите замразяват заплатите си, парите от разликата отиват към МЗ (НА ЖИВО)

По предложение на ДПС ще се използват за борба с коронавируса

В продължение на два часа депутатите спориха за замразяването на заплатите си. Те трябваше да бъдат актуализирани от началото на април, но по настояване на премиера Бойко Борисов ГЕРБ внесе проект за оставяне на нивото им от края на 2019 г.

Точката беше първа в дневния ред на НС и ще бъде гласувана, след като мине дискусията по всички точки в днешното заседание. Общо три бяха проектите, които депутатите разглеждаха. Единият е на ГЕРБ и ако бъде приет нивото на заплатите ще остане на това, което беше в края на 2019 г. - малко над 3700 лева. Другото предложение е на БСП, като според него заплатите трябва да бъдат замразени на нивата от края на предния мандат на НС - около 3200 лева. Третото е на "Воля" и с него се настоява заплатите да бъдат намалени на нивата на минималната работна заплата - 610 лева.

По време на дебатите от Крум Зарков от БСП посочи, че тяхното предложение било крайна мярка и няма да е само за извънредното положение.  "Би трябвало да си намалим заплатите, не защото дразним хората, а защото не е справедливо и икономически обосновано да си вдигаме заплатите на всеки 3 месеца, без да се отчита трудът, който сме положили", каза соцлидерката Корнелия Нинова. Тя попита защо депутатите трябва да са съпричастни само в криза, а не изобщо към онези 2 милиона българи, които са на прага на бедността.

Зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е необходим. "Ще продължим да не подкрепяме популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Заплатите ни растат с темпа на средната работна заплата, а той нараства съобразно стандарта на живот на страната, ръста на българската икономика", обясни той. Трябва да оценяваме собствения си труд, допълни Цонев.

Тъй като спестените пари от тази поправка ще останат в бюджета на НС, а оттам ще отидат и в бюджета на страната, Цонев предложи те да бъдат внесени сега по сметката на здравното министерство за борба с коронавируса.

"Когато бойкотирахте заседанията на парламента, получавахте заплати", скочи на БСП Лъчезар Иванов от ГЕРБ. И попита соцлидерът Корнелия Нинова как „една 28-годишна девойка може да извади 60 хил. долара, за да участва в приватизацията“, като така лишава много работници да участват в нея. "Когато бяхте зам.-министър, в колко борда участвахте и какви пари получавахте там и колко от тях отделихте за бедните български граждани, които живееха с минимални възнаграждения", попита още Иванов. Той напомни, че през 2010 г. ГЕРБ замрази заплатите на депутатите и беше така до 2013 г.

Юлиан Ангелов от ВМРО пък излезе с предложени, месечните възнагражение, както на депутатите, така и на министрите от МС да се намалят на 50% от брутниото им възнаграждение. "Не сме против да бъдат намалени, но да бъде измеслена формила, която да не дразни хората", каза той.

В крайна сметка, на финала на дискусиите шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи редакция в проекта на ГЕРБ, с която се дописва предложеното от Йордан Цонев - т.е. разликата между нивата, на които ще бъде замразена заплатата на депутатите и това, на което трябваше да актуализирана, да бъде внесена в дарителската сметка на МЗ за битка с коронавируса. Парламентът продължава с обсъждане на актуализацията на бюджета.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.