0

Т върде дълго избраниците на народа дебатираха за зеления сертификат. И някои от партиите не пропуснаха да го използват за популистки цели. След като приеха документът да е задължителен и за тях, изведнъж се оказа, че не е ясно кой може да ги проверява и да налага съответните санкции. И най-вече какви ще са те и ще е възможно ли участието им в пленарните заседания.

Твърде дълго избраниците на народа дебатираха за зеления сертификат. И някои от партиите не пропуснаха да го използват за популистки цели. След като приеха документът да е задължителен и за тях, изведнъж се оказа, че не е ясно кой може да ги проверява и да налага съответните санкции. И най-вече какви ще са те и ще е възможно ли участието им в пленарните заседания.

Проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание, си призна в тв ефира, че за да демонстрира значимостта на народния избраник, една от първите заповеди, които разписал през 2001 г., била да не се проверяват те на входа за оръжие. И доста страх брал след това да не вземе някой от тях да “превърти” и да ги изпозастреля в пленарната зала. Сега проблемът с контрола на сертификата е друг и много по-лесно решим. Дори е учудващо, че те са си дали срок чак до 24 януари. Тупането на топката е контрапродуктивно и в ущърб на не особено високия авторитет на НС. Конституционалистите ясно казват, че депутатите не са недосегаеми. Те може да не подлежат на наказателна отговорност, но носят юридическа. И подлежат на административна санкция от председателя на парламента. Трябва само да бъде допълнен правилникът за работата им, а това е точно едно изречение, което може да бъде гласувано незабавно и без поредните протяжни дебати. Остава открит обаче въпросът за недопускането на депутатите в парламента, но те имат вече възможност да участват онлайн. Истината е, че на първо време налагането на парични санкции на онези от тях, които не искат да спазват правилата, но иначе са задължителни за останалите български граждани, ще е пример, че в битката с коронавируса усилията трябва да са общи. И че не може да има привилегировани.

Фактът, че все повече от нашите сънародници осъзнават значимостта на пандемията и се редят на дълги опашки за ваксиниране, а онези от тях – с фалшивите сертификати, си признават и настояват да получат от “експерименталната течност”, показва, че страната ни няма да бъде изолирана. И ще продължим стремежа си да сме равностойни партньори с останалите европейски държави.