Янев пред депутатите: Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления (ВИДЕО)

Янев пред депутатите: Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления (ВИДЕО)

Премиерът: Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение

  • Дефицитът, заложен в актуализацията на бюджета за 2021г., ще бъде под 3%

Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата - било чрез измами, било чрез избягвеане на плащания. Това заяви премиерът Стефан Янев пред народните представители, които го изслушват относно завареното от служебното правителстно финансово и икономическо състояние на държавата.

По думите му финансовата картината, която е заварил министърът на финансите по отношение на държавните пари през май било меко казано притеснителна. "По отношение на държавния бюджет - за мярката 60-40 и за допълнителните 50 лева на пенсионерите - парите, заложени в държавния бюджет за година, са били изразходни към май и април", обясни премиерът. 

За бюджет 2021 година в първите дни на служебното правителство Янев обясни, че голяма част от възможноста за преструкториране на бюджета за разходи, които не са заложени, е бил изразходван в първите 4 месеца на година.

"Служебното правителство подготви проекти за актуализацията на държавния бюджет за 2021, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК, и трите бюджета бяха одобрени от социалните партньори и ще бъдат внесени в най-скоро време в НС", каза Янев. Иначе служебният кабинет ще гледа актуализацията на бюджета на извънредно заседание.

По отношение на приходните агенции, той подчерта, че фирмите, които са получили публични средства са с установена концентрация - 3,4 милиарда са платени на седем фирми. По думите му било установено огромно разходване на държавен ресурс по т.нат. инхаус поръчки. "Започнахме проверки на фирмите и подизпълнителите, за да се засили контролът. Установено е огромно разходване на държавен ресурс за инхаус поръчки. Рекордьор е АПИ", каза премиерът.

През април са изразходвани 117 млн. лв. за 60/40, 120 млн. лв. за мерки по заетост, 22 милиона за БНТ и БТА. За да продължим през юни, юли, август беше направено преструктуриране.

"Беше установена ниска събираемост. От 2017-2020 г. са отписани 10 милиарда задължения. Най-големият длъжник е натрупал 161 млн. лв. задължения. Агенция "Митници" - очакваме събираемостта да е над 1 млрд. лв. до края на 2021 г. Направихме необходимото да подобрим приходите, да запазим финансовата стабилност, за да може парламентът да вземе решение за преструктуриране на бюджета", допълни Янев

На въпрос на Пламен Данаилов от "Има такъв народ" относно с кои партии е била обсъдена актуализация на бюджета и защо в него са залегнали избори 2 в 1. Служебният премиер отговори, че е обсъдена със социалните партньори.

"Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има достатъчно пари и за двата сценария. Моля, не влагайте политически контекст", подчерта той.

"Президентът Радев преди година, коментирайки мерките на тогава действащото правителство спомена, че те трябва да бъдат целенасочени, навременни и безвъзмездни - как се съобразихте?", коемнтира Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Не само България, но и ЕС наложиха стандарт за помощ на бизнеса. Не мисля, че поведението на служебното правителство се различава от останалите страни", отговори Стефан Янев.

По думите му дефицитът, заложен в актуализацията на бюджета за 2021г., ще бъде под 3%.

Янев подчерта, че на годишна база НАП отписва между 2-3 млрд. лв. задължения, като за периода 2017-2020 г. са отписани общо 10 млрд. задължения. Той обяви, че най-големият длъжник е натрупал задължения за 161 млн. лв, а има такива с по над 50 млн. лв. "Част от тези дългове може да са трудно събираеми. Първите 100 фирми от изготвения списък на големите длъжници дължат над 2 млрд. лв. Освен това са установени и фирми, които притежават големи касови наличност и системно теглят големи суми в тяхната дейност", каза още Стефан Янев.

По думите му за периода 2017 - 2020 г. само 55 % от начислените ревизионни актове са събрани. 45% не са събрани. "Казано с други цифри - начислени са 4 млрд. лв., а вземания са събрани 2.2 млрд. лв. ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост", заяви още Янев. Спред него това говори за качеството на ревизионните актове.

По отношение на строителството на АЕЦ "Белене" Янев отново заяви, че трябва стратегия за енергетиката. "Искаме или не искаме да имаме икономика, искаме или не искаме да имаме индустриална енергийна база, която може да работи?", запита служебният премиер.

"Необходимо е да се вземе решение дали искаме или не искаме да строим допълнителна площадка за АЕЦ "Белене". Строителство на нови ядрени мощности трябва да започне в най-скоро време", настоя премиерът.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.