0

"Пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите. Този механизъм може да бъде приет от юни т.г.". Това заяви министърът на труда и социалната политика в парламента. 

"Пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите. Този механизъм може да бъде приет от юни т.г.". Това заяви министърът на труда и социалната политика в парламента. 

На днешното заседание депутатите изслушват социалния министър Гьоков за преизчислението на пенсиите и за причините над милион пенсионери да бъдат ощетени от това, както и как ще бъдат компенсирани възрастните хора, които получиха по-нисък доход спрямо последните месеци на 2021 година.

„От 25 декември 2021 г. влязоха в сила промени, които повлияха на трудовите пенсии. В редица публични изказвания, Асен Василев пое ангажимент да няма намаляване на доходите на пенсионерите. Същевременно, от началото на годината се надигна вълна от недоволства сред пенсионерите.

Над 1 милион от тях са получили по-малки пенсии.

Преизчисляване, което не е изгодно за 1 милион пенсионери, не е правилно да се проведе. Поисках това изслушване, защото смятам, че е важно да информирате народните представители за начина на преизчисление на пенсиите. Вярвам, че това изслушване ще бъде полезно и за вас, и за народните представители, защото получаваме оплаквания какво се случва с пенсиите”, каза в началото депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, бивш министър на труда и социалната политика. 

Министърът от своя страна обвини ГЕРБ за сегашното положение и кризата с пенсиите. „Дава се възможност на хората да получат информация по една тема, която вълнува цялото общество. Нормално е, когато голяма група от хора е получила по-малко заплащане, да се почувства ощетена, но няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Аз твърдя, че този проблем е следствие на решението на предходно 46-о Народно събрание. Решение, довело до усещане сред голяма група хора в пенсионна възраст, като несправедливо. Създаденото напрежение не е само от това, че са получили по-ниско плащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите, подходът не е справедлив. Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година спрямо месец декември 2021 година. Това са отнася за всички пенсии, дори за тези на нетрудова дейност”, заяви Гьоков. Той добави, че „във връзка с новата, по-висока тежест на осигурителния стаж, бяха преизчислени всички пенсии за трудова дейност. Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процентът беше увеличен от 1.2 на 1.35”. 

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж нарасна от 300 на 370 лева, което е увеличение с 23%, това се отрази благоприятно на доходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на социалната пенсия за старост се увеличи от 148 лева на 170 лева, увеличение с 14.3%, това се отрази благоприятно на 58 000 пенсионери, отчете още Гьоков и добави, че пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите. Този механизъм може да бъде приет от юни т.г.

С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до този от месец декември.

През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските,

заяви още социалният министър. И допълни, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.

Размерите на пенсиите на всички пенсионери са повишени от 25 декември 2021 г., като средното увеличение на изплатения размер на пенсията е 12,9%, като това отговаря на среден ръст от 61 лева и 25 ст. Това се отнася за 2 047 200 пенсионери. Изключение правят само 945 лица, за които или няма промяна, или има намаление в размера на пенсията, уточни Гьоков. По думите му това са пенсии, за които има грешно подадена информация и не са преизчислени на този етап. Както стана ясно, в сравнение с декември м.г. през януари 2022 г. 1 068 100 пенсионери получават по-малък общ сбор от пенсия и допълнителната сума към нея - COVID добавката. Гьоков посочи, че причината за това е, че през декември размерът на изплатената допълнителна сума към пенсията е 120 лева, докато през януари 2022 г. е 60 лева. Няма намаление на нито една пенсия, увеличение има на всички пенсии, българите са подведени от COVID добавката, коментира социалният министър.

Новият начин за определяне на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 г. и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва влияние върху пенсиите на т.нар. категорийни работници, при които има разлика между стажа в календарно време и общият превърнат осигурителен стаж, обясни Гьоков. На това основание при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат осигурителен стаж от първа и втора категория труд, процентното увеличение на пенсията е по-малко от обявения среден размер на увеличението от 12,5 на сто, уточни министърът.

Той отново посочи, че хората, чийто доход е по-малък през януари спрямо декември, ще бъдат компенсирани, като първите плащания ще бъдат извършени с пенсиите за февруари. Допълни, че 102 млн. лева ще са нужни за шест месеца, като средствата били налични.

След изслушването на министъра, той заяви, че

750 млн. лв. са заделени за 6 месеца за добавката в размер на 60 лева.

Обясни, че в тях влиза и възможността да се добави до размера на декемврийската пенсия, така че януарската да не е по-малка от тази в предходния месец.

Гьоков каза, че не се ангажира да казава дали ще бъде пркратена COVID добавката или ще бъде удължена, защото всичко това зависи от развитието на болестта.

Министърът обясни, че "се очаква от юли да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило с 50% от нарастването на инфлацията през предходната година плюс 5% от осигурителния доход или 6,1%, по груби изчисления".

Допълни, че всички пенсии, включително и вдовишките се преизчисляват с 12,5%. И от преизчисления размер на пенсията на починалия, се взимат 26,5% от пълния размер и се прибавят към дохода на овдовялото лице.