Министър Ангелов: Правителството е готово да осигури допълнителни количества ваксини (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Министър Ангелов: Правителството е готово да осигури допълнителни количества ваксини (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Към настоящия момент има завишено търсене на ваксини в целия свят е завишено. Проведохме разговор с премиера и имаме уверение на българското правителство във всеки един момент, когато има нужда от допълнителни ваксини и такива има налични България е готова да осигури допълнителни ваксини независимо от тяхната цена.Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в парламента.

През 2019 година по националната програма са внесени 120 хиляди ваксини. Остават неизразходвани  значително количество ваксини.Това заяви още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

С оглед целите на министерството на здравеопазването да се повиши процента на ваксиниране за тази година бяха предвидени с 60 хиляди повече ваксини,т оест стават 180 хиляди ваксини по националната програма, каза министърът На българския пазар допълнително бяха вкарани 140 хиляди  ваксини вкарани и ще бъдат вкаранина българския пазар. Търсенето е изключително голямо. По тази причини Изпълнителната агенция по лекарствата  се свърза с фирмата производител на ваксини да бъдат осигурени допълнителни количества ваксини, поясни министърът.

Считам, че е невъзможо да се направи план за коронавируса по подобие на плана за пандемичния грип. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на изслушването му в Народното събрание относно политиката на правителството в сферата на здравеопазването по отношение на извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19.

„Не знам за какъв реалистичен план говорим за COVID и за каква респираторна инфекция говорим. Държа да подчертая дебело, че грип и COVID- 19 са две абсолютно различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си“, каза още Костадин Ангелов. 

Той поясни, че лечение за коронавируса няма. „Ваксина за грип има, ваксина за COVID- 19 няма. В момента в България грип няма. Грипът ще дойде през ноември", поясни Ангелов.

"Твърдението, че има писмо от министъра на здравеопазването служителите на РЗИ да не получават основните и допълнителните си възнаграждения, категорично не отговаря на истината", заяви Ангелов. Той посочи, че това е залегнало в Закона за държавния служител, в според който служителите на РЗИ не могат да получават възнаграждение при достигане на 80% от допълнителното материално стимулиране.

Предвижда се това да бъде променено, за да могат и служителите на първа линия от РЗИ да си получават допълнителните стимули по линия на проекта с 1000 лв. до края на годината. „Няма категорично никакъв риск на първа линия някой от служителите на РЗИ да не си получи допълнителните възнаграждения. Няма смисъл да всяваме излишен страх или напрежение в органите на РЗИ, които са изключително натоварени и пред които се прекланям за денонощния труд и усилия”, заяви още министърът.

От 1 август следваща година пък инфекциозните отделения в страната ще получават допълнителни финансови средства, за да поддържат 70% от леглата в готовност.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.