Депутатите приеха доклада на отбраната за 2019г. (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклада на отбраната за 2019г. (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г. Това стана с гласа 93 "за", без против и 30 "въздържал се". Преди това пък народните представители приеха доклада за миналата година на КПКОНПИ.

По време на дебатите Симеон Симеонов от ДПС заяви, че въпреки увеличението на заплащането на военнослужещите и кампанията бъди войник не бил решен проблема с комплектуването на Българската армия. Въпреки това от ДПС ще подкрепят отчета, но развитието трябвало да продължи въпреки финансовите затруднения.

Председателят на комисията по отбрана в НС Константин Попов заяви, че доклад е обективен. По думите му не можело да не се отчете, че имало пробив в модернизацията на армията. Ученията били повече , което говорело за по- добра подготовка. Много важен бил стратегическия проект и да се изпълни пълния обем. Трябвало да с е разбере и, че отбраната не било отговорност само на МО.

От своя страна Владимир Тошев от ГЕРБ заяви , че екипировката на нашите военни била остаряла. С колегите от НАТО сме имали несъвместимост с техниката, също така имало и голяма обезлюдяване на места в страната. Трябвало да се помисли за разширяване на компенсационен пакет за военните и техните семейства. Освен кораби самолети и машини имало от проекти за модернизация, които са задължителни. След време сме щели да имаме най-модерния самолет на Балканите, но ако нямаме модерните технологии, които го съпътстват, като 3D радари, той щял да бъде, като Дунав мост 2. В заключение доклада отчитал, че БА на международно равнище е приета, като надежден и предвидим партньор и е ключов фактор на Балканите и Черноморието за стабилността на региона. 

Съпартиецът му Валентин Радев подчерта, че преди да дойде ГЕРБ на власт не е имало такива доклади. По думите му доклада казвал нещата такива каквито са. От думите му стана ясно, че държава била създала мотивация да се влиза в армията. Той разкритикува БСП, че по тяхно време се купували само транспорта техника, като  подчерта, че сега за първи път се купува бойна. Радев отчете, че ГЕРБ е вкарал Закона за резерва. 

Борис Вангелов от ОП каза, че ще подкрепят доклада. Милен Михов пък заяви, че България е имало само един съюзник и това била Българската армия. Той припомни, че и тази година, за трета поредна, ще бъдат увеличени с 10% заплатите на военните. По думите му този доклад бил толкова критичен, че можело да бъде "знаме" на опозицията. "Подкрепата на този доклад е подкрепа на последователната политика за отбраната", отбеляза Михов.

Николай Цонков от БСП заяви, че БА армия марширувала на едно място, защото констатациите, които се правели в доклада, като се сравнят с доклада от миналата година било едно и също. Той бе категоричен, че така поднесен доклада от социалистите нямало как да го подкрепят и щели да се въздържат. По думите му от социалистите не казвали, че правителството не полага усилия, но, ако сме махнели покупката на F-16, миналата година, ръста на бюджета за отбрана бил са само 0,11%. По думите му било тревожно, че некомплектовността на Сухопътните войски била близо 30%. Друг проблем било недостига на средства, но похвали увеличаването на заплатите на военните.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.