Депутатите доброволци от БСП дежурят по 12 часа в свищовската болница

Депутатите доброволци от БСП дежурят по 12 часа в свищовската болница

Депутатите доброволци от БСП д-р Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев дежурят по 12 часа в свищовската болница. Двама лекари-депутати от БСП влязоха като доброволци в отделението преди два дни, водени от желанието да са в помощ на развилите коронавирусна инфекция, предава БТВ.

Д-р Георги Михайлов от левицата обясни, че обстановката е сериозна, а според него трябва да се прецизират индикаторите за хоспитализация на пациентите. Той уточни, че в свищовската болница има около 30 пациенти с COVID-19. „След визитация става ясно, че голяма брой от тях могат да се лекуват в домашни условия, те не са в тежко състояние. Има един-двама, които са на кислородотерапия. Болницата не разполага с условия за реанимация. Моето мнение и препоръка е да се прецизират индикаторите за хоспитализация. Ако се върви към поголовна хоспитализация – системата ще се счупи“, добави депутатът.

Народният представител посочи, че поради първоначалната липса на кадри в COVID сектора, в момента там работи медицински персонал от другите отделения. Той обясни, че 90% от персонала в свищовската болница са хора в пенсионна възраст и с придружаващи заболявания. „Хората са мобилизирани. Колега над 65 г. дава дежурства в COVID отделението. Той извършва визитации, няма необходимост от непрекъснат престой на лекар в отделението“, каза Михайлов. 

Другият лекар доброволец е д-р Илиян Тимчев. Той заяви, че заради натовареността – болницата от многопрофилна се е превърнала в COVID. По думите му с колегата му от БСП прекарват по няколко часа в COVID отделението – правят визитации и диагностицират пациенти. 

Михайлов добави, че са в лечебното заведение трети ден и от пристигането им, работата на лекарите в отделението е облекчена, защото дежурствата им са разредени. „Ние сме поели основната тежест, това беше нашето желание – до края на нашия престой тези хора да могат да си починат“, заяви той.

Депутатите посочиха, че прекарват средно по 12 часа в болницата, а в COVID отделението – поне 6 часа. Те обясниха, че ще останат в свищовската болница колкото е необходимо. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща да изпрати специализанти в лечебното заведение, към този момент тях все още ги няма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.