Депутатите бистрят промените в Изборния кодекс

Депутатите бистрят промените в Изборния кодекс

Депутатите ще разгледат на първо четене в правната комисия в НС предложените промени в Изборния кодекс. Такива предложения са направили от ГЕБР, ИТН, ДБ и ИМВ.

Първото предложение, което ще разгледат е това на ДБ за гласуване по пощата. Предвижда се този метод да се използва при провеждането на парламентарни, президентски и европейски избори, но не и при местните. Предвиждат се и промени за гласуването в чужбина.

С други текстове ДБ предлагат отмяна на ограничението за откриване на до 35 секции за българите в чужбина в страните извън ЕС. Обособяване на избирателен район "чужбина". Предлагат и състава на ЦИК да се намали.

От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ пък предлагат да се премине почти изцяло към машинно гласуване, включително в чужбина. Изключения с хартиени бюлетини да се допускат в секции с под 300 избиратели или при изричното желание на гласоподавателя, който ще трябва и да се разпише, че не е гласувал и няма да гласува другаде. Те също искат намаляне на членовете на ЦИК, но те да се назначават от президента. ИТН предлагат да има гласуване по пощата, както и промени за гласуването в чужбина.
ИМВ пък предлагат населените места с поне 100 души да си избират кмет. В момента този праг е 350.

В законопроектите на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" се предвижда изрично позволение за виеонаблюдение при отчитането на резултатите след края на изборния ден. Също така Николай Хаджигенов е внесъл предложение за отмяна на чл. 158 от Изборния кодекс, който забранява регистрирането като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", Националната служба за охрана и Държавната агенция "Технически операции", държавните служители от Държавна агенция "Национална сигурност", съдии, прокурори и следователи.

Правната комисия ще разгледа и предложенията на ГЕРБ, които са за мажоритарни избори в два тура. Предвиждаме за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района в страната с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента на републиката не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

Като последна точка правната комисия ще обсъди намаляването на партийна субсидия на 1 лев за действителен глас.

В дневния ред пък депутатите са заложили да изслушата премиера Бойко Борисов и изслушване на министъра на финансите Кирил Ананиев.

В програмата им за четвъртък е проект на решение за отмяна на Великденската ваканция на Народното събрание, проект на решение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. За петък пък са си приготвили да разгледат поправките в изборния кодекс и Закона за политическите партии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.