Депутати към Лозан Панов: Докладът на ВКС е политически

Депутати към Лозан Панов: Докладът на ВКС е политически

Депутатите от правната комисия в Народното събрание отправиха сериозни критики към скандалния шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов, че в годишния доклад на съда е вписал политически позиции, което е недопустимо.

Документът бе разгледан от депутатите на заседание, на което бяха приети и докладите на Висшия съдебен съвет, прокуратурата, Върховния административен съд и Инспектората на ВСС. Всички те бяха гласувани с пълно единодушие от народните представители и приети с 16 гласа „за“.

За доклада на Панов обаче депутатите подчертаха, че го приемат само от уважение към съдиите в България, но въпреки това не приемат политическата риторика в него.

„Високо уважавам съдиите, но докладът не трябва да се превръща в изразяване на политически позиции“, заяви депутатът от „Обединени патриоти“ Християн Митев, който е зам.-шеф на правната комисия. Той оприличи доклада не на такъв за дейността на ВКС, а за подходящ за дейността на депутати. Митев подчерта и че докладът не трябва да бъде използван за инструмент за политически цели.

„Не е работа на председателя на ВКС да заема подобни политически позиции“, категоричен бе още Митев. На същата позиция застана и депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров, който заяви, че „не подкрепя опитите за политическа намеса“.

Критика към Панов отправиха и от ДПС. Депутатът Йордан Цонев обясни в залата, че ВКС си е позволил да допише закон в случая с тълкувателното решение, при което бе направен опит да се блокира дейността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

„По отношение на тълкувателното решение за КПКОНПИ не оспорвам правото на ВКС да тълкува законите и съдебната практика, но това не беше волята на законодателя – да се прекратява процедурата по отнемане на незаконно придобитото имущество. В същото време оспорвам ВКС, използвайки правото да тълкува, да дописва законите и да ги променя“, категоричен бе Цонев.

"Ще подкрепим доклада, защото е доклад на съдилищата и ще пропуснем, че някои тълкувателни решения създават привилегия на някои проверявани олигарси", бе твърдението пък на Хамид Хамид от ДПС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.