Депутатите се скараха заради кворума и наименованията на комисиите, заседанието бе прекратено

Депутатите се скараха заради кворума и наименованията на комисиите, заседанието бе прекратено

Люти спорове маркираха днешното заседание на Народното събрание, като в крайна сметка то беше разпуснато насред обсъждането на правилника за работата на 46-ото НС. В ябълка на раздора пък се превърнаха наименованията на постоянните парламентарни комисии, както и броят им – според проектоправилника в новото НС са предвидени 21 постоянни комисии вместо 23, както беше в предишното Народно събрание.

Докато течаха дебатите за тях, Радостин Василев от „Има такъв народ“ настоя те да бъдат прекратени. Председателят на парламента Ива Митева пък добави, че БСП има Национален съвет и е некоректно, когато едни депутати ги няма, да си гласуват правилата за работа.

Това срещна възражението на ДПС, като Джейхан Ибрямов посочи, че подобен аргумент за прекратяване на заседание на парламента е недопустим. А Димитър Главчев от ГЕРБ поиска първо поименна проверка и след това да се гласува прекратяване на заседанието. Проверка все пак беше направена чрез системата за регистрация, която показа, че кворум има. Въпреки това предложението на Василев беше прието и заседанието прекратено.

Затова не се стигна до гласуване на редица предложения за промени в наименования, както и на такива за разделяне на комисии, като например младежта и спорта да излезе от комисията по образование. Не бе гласувано и направеното в зала предложение от страна на шефката на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова комисията по политиките за българите в чужбина да се казва комисия за българите извън страната.

Все пак, преди да се изпокарат за комисиите и кворума, депутатите успяха да одобрят част от текстовете от проектоправилника. Така парламентът прие председателят на НС да назначава главния секретар до избирането на председател на следващото Народното събрание. За образуване на парламентарна група отново ще са необходими десет депутати, а нечленуващите в група няма да могат да се обединяват в своя. Последното е мярка срещу т.нар. политическо номадство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.