Депозирано е искането ни до ЕК за авансово ползване на 300 млн. лв.

Депозирано е искането ни до ЕК за авансово ползване на 300 млн. лв.

Следващите дни ясни щетите върху бюджета от кризата породена от COVID-19

Депозирано е искането ни пред ЕК да се използват авансово до 300 млн. лв. от  европейски средства за следващия програмен период за антикризисни мерки. Това стана ясно по време на онлайн заседание на НСОРБ, в което участие взе и вицепремиерът Томислав Дончев.  На него бе обсъдено подготовка ни за програмен период 2021-2027 г. и изпълнението на общинските проекти подкрепени от настоящите еврофондове.

Вицепремиерът Дончев информира кметовете, че в следващите дни се очаква по-голяма яснота за ефекта на въведените ограничителни мерки, свързани с намаляване на разпространението на коронавируса, върху държавния бюджет. В последствие, съгласно резултатите и възможностите, ще се прецени планирането на нови мерки насочени към възстановяването на икономиката. 

"За противодействието на пандемията от COVID-19, страните-членки не са получили допълнително европейско финансиране, каквито анонси за такова има. Комисията е разрешила единствено препрограмиране на настоящите европрограми и насочване на неизползван по тях ресурс към мерки за борба с пандемията. Страната ни се е възползвала от това, като чрез промени в отделните оперативни програми около 1 млрд. лв. са насочени за подкрепа на медицинския персонал, обезпечаване на предпазни средства и необходимо оборудване за здравната система, гаранции по банкови кредити за предприятията, безвъзмездно подпомагане на микро и малките предприятия, субсидирана заетост и социални мерки", посочват от Сдружението.

На заседанието стана ясно, че подготовката ни на национално ниво за следващия програмен се осъществява с предварително планираните темпове. "В края на март първите проекти на новите европрограми са изпратени в Брюксел за неформално съгласуване. Във връзка с акцентите на европейско ниво върху мерки за възстановяване на икономиките след пандемията и лансираните предложения по Европейската Зелена сделка, настоящите текстове на бъдещите програми ще са обект на преработване. Очакванията са за забавяния от над 1 година в стартирането на новия програмен период", отчитат от НСОРБ.

По необходимостта от финансиране на подготовката за новия програмен период, Дончев изрази пълната си подкрепа към общините. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.