0

Е мблемата на Откритото първенство на Австралия Новак Джокович почти сигурно ще бъде депортиран максимум до 48 часа, въпреки че организаторите го поставиха под №1 в схемата.

Емблемата на Откритото първенство на Австралия Новак Джокович почти сигурно ще бъде депортиран максимум до 48 часа, въпреки че организаторите го поставиха под №1 в схемата.

Съдбата на 9-кратния шампион остава в ръцете на министъра на имиграцията Алекс Хоук, който има персонални правомощия да анулира визата на сърбина. Според местните медии решението ще бъде негативно за звездата, чиито адвокати обаче ще обжалват в съда до последно и нещата могат да се проточат дори до понеделник.

Домакините очакваха Хоук да се разпореди още днес и затова жребият в Мелбърн закъсня с час,

а когато беше изтеглен, отреди съперник на Джокович да бъде сънародникът му Миомир Кецманович. Ако лидерът в ранглистата бъде спрян от участие, мястото му ще заеме сегашният №5 Андрей Рубльов (Рус). Медиите в Сърбия също заговориха за депортация. Според тях решението вече е взето, като единствено предстои да бъде официализирано.

Под №26 в схемата на турнира е поставен Григор Димитров, който почва срещу квалификант. При успех четвъртфиналистът от миналата година и полуфиналист от 2017 г. очаква победителя между Беноа Пер (Фр) и Тиаго Монтейро (Браз). При евентуално достигане до III кръг Гришо може да срещне четвъртия в схемата Стефанос Циципас, който стартира срещу Микаел Имер (Шв).

Именно гръкът пък се изказа много остро за поведението на Джокович: „Той играе по собствените си правила и прави нещо, което не много тенисисти имат смелостта да направят.

Никой не е предполагал, че той ще дойде в Австралия неваксиниран и няма да следва протокола.

Трябва да си доста смел да поставиш Голям шлем под риск. От друга страна не всички следват правилата на австралийската федерация и правителството, което кара мнозинството от нас да изгледаме като глупаци“.

Недоволство срещу Новак се надигна и в Испания, където той е провел последната част от подготовката си, преди да се насочи към Зеления континент. Джокович притежава къща в Марбея и се възползва от топлото време там, но в декларацията си за влизане в Австралия посочи, че идва направо от Сърбия.

По време на пътуването си и престоя на испанска земя, носителят на 20 титли от Шлема би трябвало да е бил под карантина, след като на 16 декември е дал положителна проба за COVID-19. Появиха се информации, че в Испания започва разследване на престоя на Джокович, но по-късно местните власти отрекоха.