Денонощни аптеки само в 17 областни града

Денонощни аптеки само в 17 областни града

Над 1 млн. души без лекарства след края на работния ден

Денонощни аптеки има само в 17 областни града в страната. В останалите 11 хората, ако се разболеят след работно време, няма от къде да си купят дори аспирин. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Търговище, Разград, Кърджали, Смолян, Силистра и Ямбол, установи проверка на „Монитор“. Така на практика без възможност за лечение по всяко време на денонощието остават 1221 българи.

На някои места като Видин, Ловеч, Плевен, Търговище, Смолян и Кърджали по 1-2 аптеки работят на удължено работно време до 20 ч. Само една във Видин работи до полунощ.

Оказва се, че няма законова пречка в тези градове да има и денонощни, но самите собственици не искат да работят нонстоп, тъй като в такъв случай трябва да назначат повече персонал, да плащат още заплати и осигуровки.

 Не е рентабилно във Видинска област има над 30 аптеки. След полунощ търсенето на лекарства е слабо, казва магистър фармацевт Зоя Василева. Колеги пробваха да работят и след 24 часа, но няма клиенти, най-много 5 човека да влязат. Хронично болните си имат лекарства за цял месец, които се изписват по здравна каса, а за спешните случаи в Спешната помощ има всичко, допълва тя. Василева изчисли, че да функционира една денонощна аптека са необходими трима фармацевти, на които освен заплата трябва да се плаща и нощен труд. Месечно това прави около 10 000 лв. По думите й за една малка аптека, каквито са повечето в областта, такава сума е непосилна.

Близки на болните от Ловеч например пътуват за медикаменти нощем до Велико Търново, където е отворено нонстоп, и до Горна Оряховица, където затварят в 22 ч. Денем в старата столица работят 16, в единствената отворена, когато се наложи по тъмно, пазаруват болни от Дебелец, Килифарево и дори от отстоящите на по 40 км Полски Тръмбеш и Павликени. Понякога идват да пазаруват дори хора от Свищов.

Аптеките в 7 области пък не изпълняват всички рецепти, отпускани по линия на НЗОК или с протоколи за особено скъпи медикаменти, каквито например са биоподобните за лечение на ревматоиден артрит, уцирозен колит и болест на Крон. Това са Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Търговище и Ямбол, показват данните от уеб платформата „мАптека“ (www.mapteka.bg), разработена от Българския фармацевтичен съюз. Такъв проблем има и в общините Аврен, Аксаково, Белослав, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Суворово. Общият брой на населението в тях е малко над 100 000 души.

 За да има равномерно разпределение на аптеките в страната, които да извършват всичко необходимо на гражданите, е редно да има национална аптечна карта по подобие на Националната здравна карта. Така коментира проблема председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той припомни, че съсловната организация е предлагала да бъде създадена вече неколкократно. Заради динамичната икономическа обстановка не може да се каже колко точно са аптеките в страната, тъй като ту се откриват нови, ту се закриват, допълни той. Затова БФС разполага с приблизителни данни.

Денонощните в цялата страна са малко над 100, като те са съсредоточени предимно в София, Варна и Пловдив. Общо в страната са регистрирани близо 3500, като от тях 270.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.