Деница Сачева: От септември 20 хиляди души са получили личен асистент

Деница Сачева: От септември 20 хиляди души са получили личен асистент

От септември досега има нарастване на получилите личен асистент хора с увреждания – от 5 на 20 хиляди.

Това съобщи социалният министър Деница Сачева след заседание на Министерския съвет. Тя коментира, че до ситуацията за прекратяването на програмата за осигуряване на личен асистент на хората с увреждания, се стигнало заради бързото приемане на Закона за личната помощ, който по думите й бил приет под натиск от Мая Манолова. “Да се приемат набързо текстове с отрицателни становища от финансите и социалното и агенцията за социално подпомагане само заради цели, които не са свързани с приемането на устойчив и справедлив закон е некомпетентност”, обяви Сачева. Тя съобщи, че до края на месеца ще бъде внесена “Програма за осигуряване на грижи в лична среда", която ще осигури 4800 асистенти. “Ще търсим начини през бюджетите на общините и оперативната програма за развитие на човешките ресурси за тази помощ. Отговорност за сегашната ситуация трябва да носят колегите от БСП и Мая Манолова”, изтъкна тя.

Социалният министър коментира и анализ за издаването на болнични за периода 2016-2019 г. Именно през това време разходите за изплащане на обезщетенията за временна неработоспособност поради общо заболяване са нараснали от 253 млн.лв. на малко под 463 млн.лв.

Най-често издаваните болнични са тези със седем дневна продължителност. “Най-голям брой болнични се взимат през зимата - януари, февруари и март. Няма драстично увеличаване на болничните листи покрай коледните и новогодишните празници”, отчета социалният министър. Сачева каза, че до месец ще бъдат обсъдени и мерки за ограничаване на болничните.

 

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.