Деница Сачева: Държавата връща децата в  училищата и семействата, не ги взема

Деница Сачева: Държавата връща децата в училищата и семействата, не ги взема

Инвестираме 50 млн. лв. в дигитализация на университетите

Разпространява се фалшива брошура с препоръки от СЗО за сексуално образование в градините, не предвиждаме такова нещо, коментира в интервю за "Монитор" зам.-министърът на образованието и науката

- Г-жо Сачева, нормализира ли се обстановката в училищата в ромските квартали в страната?

- Там, където вече възникнаха проблеми, ситуацията се нормализира. За съжаление все още получаваме информация за различни места в страната, където възниква напрежение. Предполагаме, че поне още няколко дни ще има такава динамика и поява на слухове и ще е необходимо да ги опровергаваме. Във вторник получихме информация за Пещера и за Пазарджик.

- ДАНС и прокуратурата започнаха проверка. Има ли резултати от нея?

- Не сме информирани все още за резултати от нея. В момента работим активно по места със структурите на МВР. Те помагат на регионалните управления на образованието и районните управления за социално осигуряване, за да се нормализира обстановката.


- Какво показаха разговорите с родителите, кой е първоизточник на тези слухове?

- Трудно е да кажем кой е първоизточникът. Миналата събота се проведе организирано шествие в кв. „Факултета” в София, което премина под егидата „Срещу стратегията за детето”. Създадени са и Фейсбук групи, включително и такава, която е насочена към ромите. В тях има няколко души, които публикуват активно клипове с провокативно съдържание. Има и фалшиви профили, както и хора вече известни от участията си в други провокации. Някои от видеата пък са инсценирани. Преди време в общественото пространство беше представен случай на българин, който е женен за полякиня и децата му са присъдени на нея в Полша. Тогава и по телевизията се даваха доста драстични сцени за това как малчуганите са отнети, за да й бъдат предадени съгласно международното съдебно решение. Сега тези репортажи са целенасочено изрязани и обработени, така че да могат да бъдат използвани в момента. Нашите съграждани от ромски произход се манипулират, че това може да се случи и с техните деца. Това са абсолютно целенасочени провокации. На практика това е престъпление, защото се използва невярна информация, за да се всява страх и да се работи срещу държавните институции.


- Кои са най-големите страхове, които са споделяли по време на първите родителски срещи?

- Децата са ценност за всички етноси – българи, роми, турци. Основният страх на родителите е да не бъдат отделени от тях. Понякога има ситуации, в които българските граждани от ромски произход спират децата си от училище, за да им помагат да се грижат за по-малките си братчета и сестричета, или ги карат да работят. Това не означава, че не се страхуват за тях и не ги обичат. Най-ценното в нашите портфейли не са парите ни, а снимките на децата ни. Социалните помощи също са проблем за тях, но най-много се страхуват да не би някой да посегне на децата им. Това нито е планирано, нито има такива виждания. Държавата е тази, която връща децата в семействата, в училище, а не тази, която ги взема. Ние нямаме нужда от деца, които не растат в своите семейства и не са щастливи. В същото време е важно да бъдат грамотни. Нашата цел е да ги направим такива, за да бъдат щастливи. За това работим, а не да има разбити семейства.


- Има ли опасност агитациите от страна на пастори да се пренесат и в други протестантски църкви извън ромските квартали?

- Има хора, които се представят за пастори и публикуват такива клипове във Фейсбук. Особено в кв. ”Факултета”, където призивите са по линия на пасторите, те не крият това. Същевременно в други населени места има и политически намеси - партии, които искат да злоупотребяват със страховете на хората и твърдят, че са единствените, които ще ги защитят. Те използват случващото се за политическа агитация в полза на кандидатите си по време на изборите. Част от тях правят това публично в собствените си страници и не крият, че участват в тези процеси.

- Използват ли се и мерки по механизма по обхват като част от тези манипулации?

- Единствените санкции, които са налагани, са административни, или такива, които са свързани с отнемане на социални помощи за един месец. По-строгите мерки – спиране на помощите за една година, влязоха в сила скоро и не са прилагани изобщо. Нищо, което е свързано с отнемане на деца или по какъвто и да било начин с нарушаване на семейните отношения, никога не е имало, не се е прилагало и не се планира да бъде прилагано.


- Коя тема буди най-много недоволство сред родителите?

- Една от фалшивите теми е за сексуалното образование на четири- и петгодишните деца. В момента се разпространява брошура с неясен автор, в която се цитира, че има препоръки от СЗО и одобрени учебни планове от МОН. На практика няма такова нещо. Няма сексуално образование за деца в детските градини, не се и предвижда. Хората обаче вярват на тази брошура. Малцина са тези, които отварят сайта на Министерството на образованието, за да видят, че няма одобрени планове и учебни програми за сексуално образование на малките деца. Това са неща, над които всеки от нас трябва да се замисли, защото битката за доверието става все по-голяма и лековерието е това, което ни кара да губим много време и енергия да разбиваме постоянно фалшиви новини.


- Дигиталната неграмотност ли е една от причините хората в тези групи да не могат да отсеят фалшивите новини?

- Дигиталната грамотност е проблем, защото всички тези хора имат достъп до социални медии, технологии. Ние обаче говорим за грамотността, като за това да можеш да отсяваш зърното от плявата. Да можеш да вярваш на факти, на институции. Когато нещо се случи, веднага да провериш дали то има съответния източник. Откакто са започнали публичните турбуленции „за“ или „против“ Стратегията за детето, получавам най-разнообразни въпроси, включително и от хора, които са с добро образование. Въпреки че хората казват, че не вярват на медиите, когато излезе една фалшива новина, заглавията в тях са основен източник на информация за голяма част от българското население. Познавам изключително малко хора, които като прочетат едно заглавие, влизат в официалната страница на съответната институция и проверяват дали това е така. Най-много ни се иска да направим така, че хората да могат да вярват повече на институциите, отколкото на клипове в интернет. Такова видео може да направи всеки с мобилния си телефон за две минути. Каквото и да чуят хората, от каквото и да се уплашат или ги притесни, първо трябва да потърсят допълнителна информация. Да попитат някого, на когото имат доверие - учителя си, лекаря, общината.

- Какви мерки предстои да бъдат предприети, за да започнат децата да ходят нормално на училище?

- На нас ни предстои дълга работа по възстановяване на доверието. Залагаме основно на работата с родителите и да активираме образователните медиатори. Разчитаме и на здравните медиатори, на ромите учители, които са хора с висока обща култура и са носители на доверие в собствените си общности. Това, което ще правим следващите две седмици, е основно родителски срещи, разяснителна работа, отговаряне на всички въпроси, така че да намалим максимално напрежението и да успокоим хората.


- Споделихте, че се работи и по въвеждането на дуално обучение в университетите. Какъв е този проект?

- По него се работи с Техническия университет в Габрово и още няколко висши училища. Има интерес и с промените в Закона за висшето образование ще потърсим форми и начини да дадем такива възможности. Все още се развиваме в тази област, но има университетски специалности, които няма как да се развиват без дуалното образование. Това не са само техническите, а и медицината.

Следващата седмица очакваме да приключи окончателно оценката на проекта „Образование за утрешния ден” и да подпишем договор за 50 млн. евро за дигитализация на средното образование. През ноември вероятно ще бъде одобрена нова операция за дигитализация във висшето образование в размер на 50 млн. лв. По нея университетите ще могат да кандидатстват за различни проекти в размер на между 1 и 3 млн. лв. От следващата година своеобразно разчетите и средствата, с които разполагаме от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, ще работим и по два нови проекта. Единият ще бъде за допълнителни мерки за подкрепа за децата със специални образователни потребности. Другият ще е свързан с достъпа до висше образование на лицата от уязвими групи.


- Работите и по създаването на стратегия за изкуствения интелект. Какво ще бъде заложено в нея?

- Има визия, по която работят учени и представители на различни университети. Въз основа на нея се предвижда да бъде разработена и национална програма за изкуствен интелект. Това е тема, по която България не би трябвало да изостава, за да може да подготвя нашите учени за работа в тази посока. За страната ни е важно да има звено, в което могат да се обединят хора, които да работят по теми, като големите данни, изкуствен интелект и възможности за работа в образованието. Интересуваме се от темата за големи данни в образованието, защото чрез тях може да се произвежда информация ежедневно. Тя може да е в най-различни аспекти – начини на преподаване, интересите на децата, квалификациите на учителите. Затова и големите данни в образованието могат да бъдат ключови по отношение на това да има по-добри политики в тази област. В момента те се формулират въз основа на данните от статистиката, които са от предходни години. С големите данни човек може да получава по-добра информация и да вижда по-добре тенденциите, да подготвя системата, кадрите, учебните програми и съдържание. Темата за изкуствения интелект не е важна само за образованието, но и във всички други сфери – организация на транспорт, медицината и др.


Визитка:

Магистър по връзки с обществеността в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистър по здравен мениджмънт от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас

Началник на дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти” в Националната здравноосигурителна каса - 1999 г.

Началник на кабинета на министъра на здравеопазването 1999-2001 г.

Зам.-министър на труда и социалната политика 2016-2017 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.