Ден след първия сняг: Всеки десети влак у нас закъснява

Ден след първия сняг: Всеки десети влак у нас закъснява

След 3-часово чакане на студа пътници получиха безплатни билети от БДЖ

Първият по-сериозен сняг доведе до ледени пързалки за тирове по пътищата, но и закъснели влаковете. В сряда със закъснение са пристигнали общо 157 влака от движещите се 556 за деня.Ден по-късно, в четвъртък, след спирането на валежите, ситуацията се е подобрила и закъсненията са достигнали до средните за железниците.

Със закъснение в крайните си гари са пристигнали 50 влака от общо 552 композиции за деня, според данни на пътническите превози на БДЖ.

Влошените атмосферни условия

особено в североизточните райони, където имаше и временно прекъсване на движението в участъка между гарите Разград и Самуил, са били част от причините за закъсненията. Аварийни ремонти на локомотиви и обледяване на токоснематели, както и други технически причини, също са довели до забавяне на разписанията..

Средното закъснение на всичките 157 закъснели влака в сряда е 37 минути на влак. През нощта срещу 28 ноември със закъснение в крайните гари са пристигнали нощните влакове София-Бургас-София, като влакът за София е пристигнал със 79 минути по-късно, а влакът за Бургас със 116 минути. Останалите осем нощни влака са пристигнали навреме в крайните си гари.

Компенсации

пътниците могат да получат при отказ от пътуване, която е възстановяване на сумата за билета. Изключение е случаят с бързия влак № 3623 от София за Бургас, който на 28.11.2018 г. година замина с голямо закъснение.  Във вчерашния ден пътниците се наложи да изтърпят 192-минутно закъснение заради обледен пантограф на локомотива и невъзможност на железничарите да осигурят друг навреме.

След решение на ръководството в оставка на "БДЖ-Пътнически превози" всички пътници от този влак ще бъдат компенсирани с безплатни двупосочни билети за пътуване с влак по произволно избран от тях маршрут поради допуснатото закъснение и липсата на точна информация за заминаването на влака, съобщиха от железницата.

Ден по-късно със закъснение в крайните си гари е пристигал всеки десети влак. Основните забавяния от разписанието са в рамките на около 30 минути, а четири влака са реализирали закъснение от над 60 минути.

Припомняме, че само след година компенсациите, които пътниците ще трябва да получават, ще бъдат по-високи. Преди две седмици евродепутатите увеличиха обезщетенията за закъснения над 1 час от 25% на 50% от цената на билета.

Пътниците ще имат право на по-големи обезщетения

в допълнение към правото да продължат да пътуват или да бъдат пренасочени. Така клиентите на БДЖ ще имат право на 75% обезщетение от цената на билета за закъснение от час и половина и 100% от цената на билета за закъснение от повече от 2 часа.

За да се избегне блокирането на пътници в случай на изпусната връзка, пътниците ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при директно пътуване, решиха евродепутатите тогава. Те отхвърлиха предложенията за освобождаване на железопътните оператори от изплащане на обезщетения в случаи на "извънредни обстоятелства".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.