Ден след изборите: Радев с ново вето

Ден след изборите: Радев с ново вето

Президентът Румен Радев наложи вето върху последните промени върху закона за държавната собственост.

Поправките бяха одобрени от НС през май и предвиждаха отчуждаването на имоти за национални обекти, като магистрали, да става по-лесно. При спор, цената на обезщетението ще се решава от съда, а през това време строежът на пътя ще продължи. Преди седмица, при една от инспекциите си по пътните обекти, премиерът Бойко Борисов обясни, че това ще отпуши процеса и изрази надежда държавният глава да не наложи вето.

Сега обаче в мотивите Радев заявява, че подкрепя основната цел на закона – да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти. Независимо от това обаче, той смята, че не е постигнат нужният баланс между обществения интерес и правото на собственост. И вместо ускоряване има риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Наред с това , с поправките се добавят обекти с национално значение, определени не само със закон, но и с акт на МС.

„Предвид липсата на критерии, по които МС обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.", аргументира се той.

По-късно през деня Радев коментира темата, като заяви, че има конституция и тя трябва да се чете и да се спазва от всички. Относно изборите пък той заяви, че ниската активност, в сравнение с тази в Европа, е шамар за политическата класа и повод за размисъл. По думите му победата на вота не можело да бъде индулгенция за корупционите скандали, защото са погазване на правовата държава.

„Свикнах да ме "пакетират", ако не в партия, то в идеология, но това няма как да се получи“, коментира пък той упреците на ГЕРБ, че се е намесил в кампанията в полза на БСП. Той отново призова БСП да се върне в НС, но уточни, че това ще го реши партията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.