Ден на отворените врати в средновековната крепост “Перистера“

Ден на отворените врати в средновековната крепост “Перистера“

Ден на отворените врати в античната и средновековна крепост „Перистера“ над Пещера ще има на 10 май /петък/ по инициатива на местната община и Областен информационен център – Пазарджик.

Събитието е част от общоевропейската кампания „Европа в моя регион“ 2019 г. Крепостта бе реставрирана по проект „Консервация, реставрация и експониране на антична и средновековна крепост „Перистера“, разположена на хълм „Света Петка”, град Пещера“.

Проектът e реализиран по Оперативна програма „Регионално Развитие“ 2007–2013, договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1.-03/2010/039, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1.-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” с бенефициент община Пещера.

След изпълнението на проекта антична и средновековна крепост „Перистера” в град Пещера се превърна в атрактивна и привлекателна дестинация за туристи. Реализирането на проектното предложение допринесе за подобряването, обновяването и развиването на туристическите атракции в община Пещера и популяризирането й като място на древна култура.

Чрез мерките по консервация, реставрация, рехабилитация, реконструкция и експониране на историческата забележителност се осигури и повиши атрактивността и достъпността до античната и средновековна крепост „Перистера”, която през 2012 година е обявена за паметник на културата с „национално значение”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.