Демонстрираха единствения в страната 3D-офталмологичен микроскоп

Демонстрираха единствения в страната 3D-офталмологичен микроскоп

Единственият и най-модерен в страната 3D-офталмологичен микроскоп бе представен днес пред министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, кмета на Варна, Иван Портних и ректора на Медицинския университет, проф. Красимир Иванов.

Новата придобивка се намира в Специализираната болница по очни болести за активно лечение (СБОБАЛ), която от август, м.г. след решение на Общински съвет-Варна, премина за управление към Медицинския университет. За това време университетът е инвестирал близо 1,5 млн. лева в болницата. Една голяма част от средствата са за апаратура, обясни проф. Красимир Иванов.

„Общата ни цел, заедно с принципала, е Очната болница да върне славата си и отново да се превърне във водещ офталмологичен център. Управителят на здравното заведение проф. д-р Христина Групчева представи новата концепция за тъканна банка и възможностите на единствения у нас супермодерен офталмологичен микроскоп.

„Апаратурата винаги е била най-важното нещо в офталмологията. Проектът е с дългосрочни цели и е свързан с това, медиците да успяват да осъществяват адекватно цялата си лечебно-диагностична дейност. Това е първият и единствен засега 3D- микроскоп с оптичен кохерентен томограф на територията на Република България. Той дава уникални възможности за пациентите, но и за усъвършенстване на методиките, по които се работи от години“, каза още проф. д-р Групчева.

Министър Ананиев коментира, че въвеждането в експлоатация на тази техника, закупена със собствени средства на МУ, е от важно значение за лекари и пациенти. Здравният министър присъства и на тържествен водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с който бе открита реновираната клиника по неврохирургия във варненската университетска болница „Света Марина“.

Той преряза лентата, заедно с изпълнителният директор на болницата, проф. д-р Валентин Игнатов и кметът на Варна -   Иван Портних. „Всичко това го правим с цел да модернизираме материално-техническата база на лечебното заведение, да подобрим условията, в които работят хората в болницата и в крайна сметка  - да направим така, че да повишим качеството и ефективността на лечебния процес за гражданите, които се лекуват в университетската болница.

С тези инвестиции, които бяха направени, се реновираха и се оборудваха с модерна апаратура редица възлови звена, клиники, отделения. Няма как да не подчертая участието на университетската болница, която със собствени средства на стойност 570 000 лв. реновира и обзаведе с най-модерна апаратура Клиниката по неврохирургия. Желая от сърце на екипа да работи отговорно и уверено, носейки здраве на хората при тези нови благоприятни условия на труд“, каза Ананиев.

Министърът подчерта също инвестицията в 6 нови хемодиализни апарати за Отделението по хемодиализа, за които са осигурени 100 000 лв. от бюджета на Министерство на здравеопазването, инвестицията в лабораторията за Клиниката по съдебна медицина, за което МЗ е осигурило допълнително 236 000 лв. за ремонт, закупуване на микроскопи и нова модерна апаратура, както и 177 000 лв. за ремонт и обзавеждане на Втора психиатрична клиника.

„Аз съм убеден, че всички тези инвестиции, направени съвместно между болницата, университета и министерството ще доведат до повишаване качеството и ефективността на лечебния процес, ще затвърдят университетската болница като водеща и модерна не само във Варна и в областта, но и в цялата страна. Надявам се с тези инвестиции хората да останат удовлетворени“, допълни още министър Ананиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.