Демонстрации с дронове на научен форум в Пловдивския университет

Демонстрации с дронове на научен форум в Пловдивския университет

Експерт по киберсигурност от правителството на Израел участва в академичното събитие

Демонстрации с различни видове миниатюрни безпилотни устройства наред с теоретични аспекти на широката им употреба в обществото, законодателството по темата и киберсигурността са част от акцентите в научно-приложния форум „Дронове и сигурност“.

Атрактивното академично събитие се организира от Катедра „Политически науки и национална сигурност“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. То ще се проведе на 13 май, четвъртък, от 12 часа в Спортна зала на ПУ на бул. „България“ 236А.

Първата част на научно-приложния форум е предвидена за теоретични постановки, които ще бъдат изложени с кратки, но интересни презентации. В тях ще се разгледат нови моменти при масовата употреба на дронове. Темите включват „Виртуално физическо пространство – архитектура и приложения“, „Законодателство и регулации“, „Сигурност“. Сред участниците е експертът по киберсигурност Орен Елимелех, който е консултант на правителството на Израел и ръководител на звено „Киберсигурност и информационна сигурност“ в Министерството на транспорта и пътната сигурност на своята държава.

Във форума участва ръководителят на лаборатория „Образователният портал на Центъра за електронно обучение (DeLC)“ проф. д-р Станимир Стоянов от Катедра „Компютърни системи“ на Факултета по математика и информатика в ПУ. Той е специалист по контекстно-зависими и адаптивни софтуерни архитектури, интелигентни агенти, електронни услуги, електронно обучение.

Участници в научно-приложния форум са юристът Антон Пулийски, председателстващ асоциация „Обединено дрон общество“ и управляващ проекта „Дрон Арена“, адвокатът и консултант по защита на личните данни Диана Хаджиева, експертът по пилотиране и състезание с дронове към „Модел клуб – Пловдив“ Васил Стоев.

Практическите демонстрации са втората част на научно-приложния форум. Началото им е в 14 часа. Предвидени са майсторски управления на различни видове дронове – мини и микро, интелигентни, състезателни. Организаторите са подготвили определени демонстрации да бъдат направени на закрито и на открито. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.