Демократи и роби

Демократи и роби

Днешният расизъм в САЩ е примитивен и глупав. Някой би казал, че расизмът навсякъде и всякога е примитивен и глупав, но нещата са доста по-сложни. В евгениката (наука за развитието и подобряването на човека), например, също има елементи, които могат да се смятат за расистки, но има и опити за научен подход към анализа на човека според тогавашните представи.

А иначе науката евгеника е създадена във Великобритания и САЩ, а елементи от нея намираме още в трудовете и практиките на Древна Гърция и Рим. Има подобни елементи и в редица източни практики. Но тъй като евгениката се развива и прилага също и в Германия, а Третият Райх катастрофално и с трясък губи Втората световна война, евгениката е заклеймена. Независимо от това тя се практикува например в Швеция много години след войната. А и в днешната генетика има много аналогии с отречената евгеника.

Но нашата тема не е расизмът изобщо, а примитивният и глупав расизъм. Такъв, за съжаление, е анти-белият расизъм, например този, обединен под лозунга „Черните животи имат значение“. И не защото това твърдение не е вярно (то е тривиално вярно), а защото тези, които му се кланят и го прилагат, не приемат, че и другите животи имат значение. Това последното вече е тежка форма на расизъм, и глупава при това. Днешните чистки на Запад под този расистки лозунг удивително напомнят чистките в нацистка Германия, в комунистическия Съветски съюз и в хунвейбинския Китай. Може да се възрази, че при тези трите последни чистки са били избити милиони противници на режима, но вече и на Запад доста хора вече не само пострадаха, но и загубиха живота си след среща с черния расизъм.

В САЩ на пръв поглед демократите са най-ревностни противници на расизма

Естествено, разбиран главно като расизъм срещу черните, с какъвто расизъм американската история буквално е наситена. Само че демократите, републиканците и обикновените американци удобно забравят един предшестващ и паралелен на анти-черния американски расизъм – расизмът срещу местното индианско население. Точни числа историята не дава, но в САЩ заселниците и американските власти са избили поне 10 милиона индианци. Това, разбира се, не е обикновен расизъм, геноцид е. Доста сложни, меко казано, са били и отношенията между чернокожите американци и индианците. И този расизъм срещу индианците не е бил само кошмарна практика, а е бил и официална доктрина.

Американската „Декларация за независимостта“, приета на 4 юли 1776 година от 13 американски щати при отделянето им от Великобритания, е забележителен документ на демокрацията и на стремежа към свобода на народите. Тези американски щати, разбира се, са били робовладелски и тук нищо не може да се промени, ако ще и всички статуи на отците-основатели на САЩ да бъдат стрити на прах и пуснати да плуват в канализацията. Надявам се, прочие, до тази крайна форма на обществен идиотизъм да не се стигне, макар че всичко е възможно, а и натам се е запътило. Отците-основатели, естествено, са били крупни робовладелци, отнасяли са се не особено добре (меко казано) с робите си, и, за ужас на митутките, масово са спели с робините си и са ги забременявали. Е, не всички, а само по-младите и по-хубавите.

Такъв е бил и главният автор на Декларацията за независимостта Томас Джеферсън (1743-1826), забележителен философ, голям земевладелец и робовладелец, измислил между другото и един много интересен метод за превръщане на гласове в мандати (при Джеферсън е било превръщане на население в брой места в Конгреса, което е същото). Мнозина са чували за метода на Д‘Ондт, който се е прилагал в Царство България и по-късно в Република България (от 1990 до 2003 година). Само че белгиецът Виктор Д‘Ондт (1841-1901) е измислил своя метод през 1878 година, а Джеферсън е предложил същия метод още през 1792 година, т.е. 86 години по-рано. Така че Джеферсън наистина е всестранен гений, макар че малоумните американски хунвейбини скоро ще се опитат и на него да му видят сметката. Или поне така си мислят, потънали в собствената си простотия.

Аз обаче искам да обърна внимание на една подробност в забележителния,

демократичен и свободолюбив документ, какъвто безспорно е Декларацията за независимостта на САЩ. Както вече казах, геноцидът над индианците в САЩ е теоретически мотивиран. Както са и повечето прояви на геноцид по света, да не ги изброявам всичките. Той обаче е мотивиран именно в тази Декларацията, освен в многото други документи. В Декларацията за независимостта на САЩ избиваните местни жители са наречени „безмилостни индиански диваци“, които „безогледно унищожават хора от всяка възраст, пол и положение“. Нещата са казани математически точно, а Джеферсън очевидно е бил добър математик, ако се съди по метода му. От едната страна са „индианските диваци“, а от другата страна са „хората“.

Индианците, оригиналните американци, очевидно не са хора, а диваци, и като такива могат да се унищожават от не толкова оригиналните американци. Което последните с ентусиазъм и направили. За да не рови читателят в Мрежата, ще напомня думите за индианците, запечатани за вечни времена в Декларацията за независимостта на САЩ: the merciless Indian savages. Просто и ясно. След 140 години сифилитикът Ленин също толкова просто и ясно ще заяви „Интелигенцията не е мозък, а лайно“. Това Ленин го пише в писмо до пролетарския интелигент Максим Горки на 15 септември 1919 година, за който се интересува от подробности.

Казахме по-горе, че днес в САЩ Демократическата партия е яростен противник на анти-черния расизъм. И на измислените му форми също. Но това не винаги е било така. В началото, след основаването си в началото на 19-ти век от Андрю Джаксън (президент на САЩ през периода 1829-1837 година), Демократическата партия се е наричала „партия на обикновения човек“. Само дето този обикновен човек е бил бял. За сведение, наскоро черните се опитаха да гътнат и статуята на Джаксън, явно не знаейки, че е бил демократ-основател. Ако изобщо са знаели какво е това, разбира се.

Тогава, през 19-ти век, Демократическата партия е била за индивидуалните права, за суверенитета на отделните щати и против банките. Но е била също така за робството, за изхвърляне на индианците от земите им и за водене на завоевателни войни с Мексико. Това е добре документирано в американската история и няма как лесно да бъде изчегъртано от там. Това не ти е да събориш статуя на отец-основател от пиедестала ѝ, тя да ти падне на простата глава и после да я метнеш в езерото в парка. Е, не точно ти, щото ти е счупена главата, но някой колега мародер да свърши тази полезна работа.

Не знам дали наред с корупционните данни за семейство Байдън

и украинските му подвизи за около един милиард долара, президентът Доналд Тръмп ще извади преди изборите на 3 ноември като коз и робовладелското минало на Демократическата партия. Или на част от нея, за да бъдем съвсем точни. Това впрочем може да се окаже без всякакво значение. Според един кошмарен за голяма ядрена държава сценарий, ако победи Тръмп, демократите няма да признаят изборите. Ако пък победи Байдън, изборите няма да ги признаят реднеците и фермерите от средните щати, което е още по-страшно. Щото те са добре въоръжени и не стрелят от бедро, а от рамо и след прицелване. Впрочем, и в двата случая ще настъпят събития, които доста ще напомнят за периода от 1861 до 1865 година в САЩ.

Разбира се, съвременните демократи в САЩ не са виновни за деянията на предшествениците си отпреди повече от 150 години. Но и днешните бели американци не са виновни за расизма на дедите си към черните американци. Днешните бели американци не са виновни и за цвета на кожата си, а да бъдат обвинявани за това те и децата им, е чиста проба расизъм. Гнусен при това. Както са тежка форма на сексизъм повечето от обвиненията на митутките за някакви въображаеми изнасилвания, дето са ги сполетели преди 20, 30 и даже 40 години. И не защото не са се случили (случвало се е всичко), а защото да се докажат в юридически смисъл такива неща е подигравка с правосъдието. Дори и с такова велико правосъдие като американското, за което знаем от книгите и от филмите. От тия, дето още не са забранени, разбира се.

Непосилна задача

Да се обхване дори в съкратена форма кретенизмът на съвременните хунвейбини е абсолютно непосилна задача. Все пак някои бисери в това отношение не бива да бъдат подминавани, просто защото са много смешни. В конституциите на нормалните демократични държави пише, че хората не може да се дискриминират, или привилегироват, по редица подробно изброени там причини. Включително и по причина на расата си. Така е и в българската Конституция от 1991 година, където като първа причина за недопускане на ограничения или привилегии е посочена расата (чл. 6, ал. 2). Днес обаче някои престараващи се малоумници, и то в развити държави, искат от законите да се премахне расата, че даже и полът. И даже не се сещат, че ако тези неща се махнат, няма как повече да обвиняват белите хетеросексуални мъже в расизъм и сексизъм.

Според един германски физик, когото напоследък доста цитирам, най-разпространените неща във Вселената са водородът и глупостта. Доскоро се смяташе, че водородът е 75% от барионната маса на Вселената (бариони са тежките частици: протони, неутрони и някои хиперони). Обаче, предвид на необятната глупост на американските и европейските хунвейбини, цветни и бели, този процент ще трябва да се коригира. Надолу.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.