Демографската криза е може би най-дъвканата тема у нас през последните няколко години. Дори се превърна в нещо като горещ картоф. Периодично се появяват стряскащи данни, в които се описват апокалиптични картини.

Понякога дори се спекулира. Факт е, че населението ни намалява, а в същото време нацията ни застарява. Според експерти обаче основна причина за демографския проблем е отливът на млади хора в чужбина. Не случайно експерти отдавна бият камбаната по този въпрос, за да се предприемат стъпки точно в тази посока. Според тях обаче излизането от тази криза не е невъзможно. За целта обаче е нужна ефективна здравна и социална система, която подпомага младите хора, за да бъдат мотивирани да останат у нас. И то не само да се реализират в кариерата, но и да създадат семейства.

В тази връзка бе лансирана идеята на експертна група към вицепремиера Марияна Николова - държавата да изплаща части от ипотечния заем за закупуване на жилище на семейство в размер на 2000 лева при раждането на второ дете, а сумата да се увеличава с всяко следващо. Друга мярка е осигуряването на безплатни ясли и градини, което наистина е голям проблем за големите градове и особено за София. И това би било много по-ценно за едно семейство от отпускането на еднократна помощ от 300 лева.

Дали подобни стъпки могат да бъдат ефикасни, никой не може да каже. Важното е обаче да се започне от някъде. Още повече че българинът открай време има особено отношение към дома. За него е може би от първостепенно значение да има собствено жилище. И едва тогава да мисли за семейство. Защото не е тайна, че у нас беше традиция три поколения да делят един покрив. Като че ли последните няколко години тази тенденция започна да се променя и младежите предпочитат да са все по-независими. Затова и избират да живеят на квартира, вместо да са с родителите си. В същото време пък жените искат да са стабилни в кариерата си и да имат добри доходи, преди да мислят за семейство. Затова и възрастта за раждане на първо дете се покачва. Други пък предпочитат да се реализират зад граница - отново с цел по-високи доходи. Така че изходът от демографската криза е един - наистина да бъдат осигурени условия за развитие на младите хора - за да имат по-добри доходи и в същото време закупуването на собствено жилище да е по-лесна задача. Експерти са категорични, че ниските доходи буквално убиват възможността младите да остават у нас, камо ли да се завърнат. Бързи решения няма. Нито чудодейни рецепти. Важно е да се работи целенасочено и постоянно. В противен случай само ще маркираме негативните статистики. Ще дискутираме и отново ще забравяме. До следващото проучване. Така че нека вземем мерки още сега, за да видим ефекта от тях след няколко години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Има ли Великобритания резервен план заради Борис Джонсън?

Британската конституция не дава ясен отговор на въпроса, който много британци си задават в момента: какво ще се случи, ако премиерът Борис Джонсън, който бе приет за изследвания в болница, след като прояви симптоми на коронавируса, няма да може да продължи да изпълнява задълженията си на премиер.

Хора с много пари и никакъв морал от години водят битка с Делян Пеевски

Благотворителността, която боде очите (на олигарсите)

Хора с много пари и никакъв морал от години водят битка с Делян Пеевски

Има ли добро, което да може да бъде изкарано зло? Това сигурно ви звучи философски и отвлечено. Но все пак нека опитаме да отговорим на няколко прости въпроса.

Може ли да бъде лош човек, който помага във времена на незапомнена криза? И от друга страна – могат ли да се нарекат добри и морални хора, които смятат, че парите са по-важни от човешкия живот и броят на жертвите на коронавируса е без значение, ако собственият им бизнес оцелее?